ALEN VITASOVIĆ I LIMA LEN ‘RASTURILI’ ETER

OVOGA LJETA ISTRA PJEVA: 'I kad sunce zajde da idemo u brajde!' (video)

09.07.2024 - 15:00

Neuništivi Alen Vitasović ponovno osvaja eter! Ovog puta ne s Livijom Morosinom, već s imenjakom Alenom Kozićem, poznatijim pod imenom Lima Len. Njihova 'Brajde' ultimativni je ljetni hit na Poluotoku: suradnja prekaljenog glazbenika iz Orbanići i manje poznatog, 28-godišnjeg Galižanca u samo tjedan dana na youtubeu ima gotovo 220 tisuća pregleda.

„I nema vajde da neku drugu najden i kada sunce zajde da idemo u Brajde“, refren je koji se pušta u svakoj prilici: na odmoru u smjeni, večernjim zabavama i obiteljskim druženjima. Legao je na ovim pomahnitalim Celzijusima kao ona Gršina „Mamma mia, led sangrija“. Svi sastojci su tu: i gemišt natašte, i Marija iz okolice Rovinja, i đir do Žminja. Spominju se u pjesmi i Louis Vuitton i Gucci, al' umjesto skupih „bembara“ u živopisnom spotu vozi samo narančasti traktor Davida Trenta. Uz brojne zavičajne motive, pojavljuju se i brojna djeca iz Galižane.

 

Pitali smo Vitasovića kako je došlo do suradnje i, eto, ovako dobre prođe „Brajdi“, koju je aranžirao i producirao Damir Božanić alias Boz Beatz.

„Lima radi taj neki trap, rap, što nema veze sa mnom. Pjesmu mi je poslao još prije godinu dana i odmah mi je sjela. Bilo mi je skroz simpatično i snimili smo je čim sam se oporavio od teških zdravstvenih problema. Sve se u spotu vrti se oko Galižane, za koju me puno toga veže: prvi nastup osamdesetih, djetinjstvo kod mojih teta…“, kaže nam Vitasović.

Alen i Alen - ubojita kombinacija

Pjesma traje svega dvije minute?

„Da, ostavlja bez daha. Svi pitaju zašto je tako odjednom stala. A mi želimo da patite malo; da si je morate ponovno pustiti. Poklopilo se puno toga: pjesma je jako pozitivna, vrckava, drukčija od svega depresivnog oko nas. Sad svi izvan Istre pitaju što znači to 'brajde'. Objasnim im da je to vinograd; da san od malega, cili život bija u brajdan, a i proizvode iz brajdi san konzumirao“, šali se Alen, kako samo najveći mogu, na svoj račun.

Zdravlje? „Mučim se, nije lako, imam puno nastupa, izvanredan bend, sviramo svaki vikend. Sve mi je teže, ali nemam druge: to je moj život, na pozornici sam počeja, tamo ću i finiti“.

Lima Len, to znači Mali Alen, otkriva nam tvorac hita Kozić, koji više voli da pišemo njegovo umjetničko ime.

„Nije bilo ništa promišljeno, a reakcije publike nadmašile su sva naša očekivanja. Ovo nam je prvi put da smo ušli u trending. To je stil Jala Brata i Bube Corellija, samo 'po istrijanski'. Spajamo nespojivo, afrotrap s Istrom. A Alen nam je donio to 'šugo' kakvo samo on može dati. Realno, zahvaljujući njegovom imenu, pjesma je postigla još jači uspjeh“, kaže Lima Len.

Željeli su, kaže, napraviti nešto moderno, jer u Isti, ali i Hrvatskoj, nedostaje takve muzike. „Nitko u tom smislu ne diže Istru. Jedino Alen nezaustavljivo radi, jedini je istrajan. Čovjek je legenda! Traje duže nego što je živ“, kaže u šali Lima Len i napominje doprinos producenta Boz Beatza.

Lima Len je neko vrijeme živio na Islandu, glazbom se bavi desetak godina, a poznat je po suradnji s treperima Jala Bratom i Bubom Corellijem, s čijom izdavačkom kućom ima ugovor. Njegove se pjesme od 2012. godine mogu pronaći na youtubeu. (Igor Radić)

Tweet

Posljednje novosti