GRADONAČELNICA U POTRAZI ZA RADNICIMA

'Dođite živjeti i raditi u Pazin! Nema više po babi i stričevima!'

09.07.2024 - 02:01
U Pazinu radnike traže Grad, dom za starije, škola, vrtić, gradske tvrtke (Snimio: Milivoj Mijošek)
U Pazinu radnike traže Grad, dom za starije, škola, vrtić, gradske tvrtke (Snimio: Milivoj Mijošek)

Grad Pazin dijeli sudbinu gospodarstvenika, barem kada je posrijedi potraga za radnom snagom. Ogoljela je to posljednja sjednica lokalnog parlamenta: gradonačelnica Suzana Jašić (Možemo) zapravo je – budimo slikoviti - pred gradsku palaču izvjesila natpis „Tražimo radnike!“. Pozvala je interesente da se jave na brojne aktualne i natječaje koje će Grad, njegove ustanove i tvrtke tek raspisati.

„Dođite živjeti i raditi u Pazin!“, poručila je Jašić nakon ekspozea o kadrovskim nedaćama.

 

Povod njenom istupu, čini se, prozivanja su oporbe nakon što je ova srušila kvorum za najavljenu sjednicu Gradskog vijeća prije tri tjedna. Tada je predsjednik pazinskog IDS-a i gradski vijećnik Vedran Ivančić izjavio: "U gradskoj upravi neracionalno se troši novac, zapošljavanje je uzelo maha, a grad stagnira, što je isključiva odgovornost gradonačelnice“.

Vladajući su očigledno željeli da se na sjednici čuje i njihova istina, jer je Jašić „na volej“ nabacio stranački kolega Radenko Sloković, kojega je zanimalo o fluktuaciji i „krpanju“ kadrova u upravi te o tome što se može učiniti za poboljšanje.  

Jašić je istaknula da u Gradu, njegovim ustanovama i tvrtkama rade brojne nestranačke i stranačke osobe. „Nitko, otkako sam došla prije tri godine, nije politički diskriminiran ili smijenjen. No, vidim da se nameće priča o tome da zapošljavam sebi bliske ljude. To šire oni koji su svoje kadrove postavljali gdjegod su mogli dok su mogli. Mnogi od njih su i ostali, pa ako započnemo prebrojavati stranačka zrnca, neće se dobro provesti. Ipak, iz poštovanja prema tim ljudima neću prva krenuti“, kazala je Jašić.

U njenom mandatu, dodala je, u Gradu nije zaposlena nijedna osoba s kojom je ranije imala bilo kakve privatne ili stranačke odnose, poznanstva ili veze. „To nije nešto s čime se hvalim, to je naprosto činjenica! To može tako ostati, ali i ne mora. I neću se opravdavati. Svatko pod istim uvjetima mora se moći javiti na natječaj i proći zakonom propisanu proceduru. Stranačka pripadnost ne može biti ni prednost, ali ni diskriminirajući faktor!“, napomenula je Jašić.

„Oglasila“ je nova radna mjesta. Grad je upravo raspisao natječaj za još tri djelatnika, a Dom za starije Pazin do 17. srpnja objavit će ih za tri medicinske sestre, sedam njegovateljica, dvije čistačice, radnog terapeuta i kuhara. Uz to, osnovna škola traži tajnika, vrtić odgajateljice i spremačice. Za jesen nova zapošljavanja najavljuju i gradske tvrtke.

Inače, u Gradu Pazinu je na početku mandata gradonačelnice radilo 38 djelatnika od potrebnih 44. Trenutno je 44 zaposlenih, od kojih je nekolicina njih na dugotrajnom bolovanju i porodiljskom dopustu. Realno, u radnom odnosu je 40 osoba, objasnila je Jašić.

Nedostaju, prije svega, pravnici i građevinari. Grad je, čulo se, izmijenio i sistematizaciju radnih mjesta s ciljem fleksibilnijeg zapošljavanja djelatnika, pogotovo deficitarnih struka. Više zaposlenih nameću nove administrativne obveze države, primjerice u dijelu upravljanja imovinom, digitalizacije i zaštite na radu, ali i stalne promjene cijene koje otežavaju provedbu kapitalnih projekata. (Igor Radić)

Tweet

Posljednje novosti