boljunčić zatražio tematsku sjednicu

'Želimo da pulska riva postane prava gradska riva na kojoj pješaci uživaju'

0
Valter Boljunčić
Valter Boljunčić

„Želimo da Pula bude mediteranski grad koji ima afirmativni pristup moru, da pulska riva postane prava gradska riva u kojoj pješaci uživaju u njenoj ambijentalnoj, prostornoj i socijalnoj ulozi. Zato smo, kao što smo i najavili, predsjednici Gradskog vijeća Grada Pule predali zahtjev za sazivanje tematske sjednice o temi uređenja rive“, poručio je predsjednik pulskog IDS-a Valter Boljunčić.

- Uređenje rive pitanje je od krucijalne važnosti za naš grad i građane. Osnovno pitanje je kakvu rivu Pula želi, to jest želimo li ju sanirati u postojećim gabaritima, za što se zalažu koncesionar ACI i gradonačelnik Filip Zoričić, ili je pak urediti i proširiti prema nagrađenom idejnom rješenju iz 2011. godine, s obzirom da su i sami izrađivači novog idejnog rješenja predložili proširenje rive za okvirno 13,8 metara“, istaknuo je Boljunčić te dodao da je „zbog važnosti projekta uređenja pulske rive u proces odabira modela uređenja rive potrebno uključiti stručne osobe arhitektonske i građevinske struke te da konačnu odluku, na temelju dostavljene analize stručnih osoba, donese Gradsko vijeće Pule.“

 

"Na temelju medijskih izjava člana Uprave ACI-ja, kao koncesionara, o tome da je u tijeku priprema projekta rekonstrukcije rive te da će se uskoro zaključiti sporazum s Gradom Pulom i Lučkom upravom i to ove jeseni, smatramo da Gradsko vijeće  mora biti pravovremeno obaviješteno o projektnom zadatku, o prijedlogu sporazuma između svih ugovornih strana te financijskim obavezama koje proizlaze iz ugovora, a sve s ciljem da, u duhu gradonačelnikove transparentnosti, vijećnici Grada Pule i građani ne budu dovedeni pred svršen čin.“

Naime, koncesionar ACI, koji sudjeluje s 25 posto u projektu  (Grad 67 posto), inzistira na rekonstrukciji u postojećim gabaritima, vodeći se isključivo svojim financijskim interesom i kratkoročnom dobiti temeljem koncesije koja istječe za malo više od pet godina. No, riva se uređuje za naredno stoljeće (ili i dulje) i to ne može ovisiti o kratkoročnim koristima", poručuje Boljunčić.

Smatra da Puljani zaslužuju onakvu rivu kakvu je oni žele, određenu kvalitetnim i stručnim podlogama, a ne kako im je netko drugi nameće.

"Ovo je prilika koju ne smijemo propustiti. U odnosu na trenutne okolnosti prema kojima Grad Pula nema politički ni gradski konsenzus po pitanju uređenja gradske rive, uputili smo zahtjev za održavanje tematske sjednice o uređenju rive", zaključuje Valter Boljunčić. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa