Traži, traži...

Za ova su se zanimanja radnici u lipnju ‘tražili svijećom’

0

Približavanjem špice turističke sezone dodatno je u lipnju živnula potražnja za radnom snagom, a prema istraživanju Ekonomskog instituta Zagreb po prvi put u ovoj godini na mjesečnoj razini porastao je i broj online oglasa slobodnih radnih mjesta.

Najtraženija zanimanja u lipnju bila su prodavač, konobar, kuhar, skladištar i vozač i ona su na godišnjoj razini zajedno generirala 1,1 posto rasta broja oglasa. Najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini u lipnju je zabilježeno u zanimanjima programer, radnik u proizvodnji i zidar, dok je najveće povećanje opaženo kod prodavača, medicinskih sestara i liječnika, odnosno stomatologa.

Zanimanje koje je napravilo najveći pomak na ljestvici najtraženijih zanimanja je ono medicinske sestre, koje je s 23. mjesta u lipnju prošle godine u lipnju ove godine skočilo na 14. mjesto. Zanimanja programera i elektrotehničara su pak na istoj ljestvici pala za čak šest mjesta. Udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija, a koji je posljednjih mjeseci bio u porastu, u lipnju se stabilizirao na 65,4 posto, dok je udio oglasa s visokom kvalifikacijom blago porastao nauštrb oglasa s niskom kvalifikacijom.

Udio oglasa u kojima se nudilo zaposlenje na neodređeno vrijeme značajnije je porastao u godinu dana, s 46,8 na 50,9 posto, ponajviše nauštrb ugovora na određeno, čiji je udio u lipnju pao na 38,7 posto. Što se geografske raspodjele poslova tiče čini se da je većina poslodavaca u Istri na vrijeme osigurala radnu snagu jer su Sjeverni Jadran, kao i istočna Hrvatska tijekom lipnje zabilježile pad broja oglasa, dok je najveći broj slobodnih radnih mjesta oglašen u lipnju u dalmatinskim županijama, objavio je Ekonomski institut Zagreb. (M.P.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa