prije 22 godine poginuo na zadatku

Pulski vatrogasci odali počast Antonu Ninu Buliću

0
Foto: JVP Pula
Foto: JVP Pula

Polaganjem cvijeća na spomenik kod mjesta njegove pogibije na Verudeli, pulski vatrogasci odali su počast svom kolegi Antonu Ninu Buliću koji je prije 22 godine poginuo spašavajući 17-godišnjeg Puljanina iz uzburkanog mora.

 

Bilo je to 28. lipnja 2002., kada je Pulu pogodilo veliko nevrijeme u kojem je nastala i velika materijalna šteta. Tada 43-godišnji Bulić iz Loborike je, zajedno s još nekoliko vatrogasaca i policajcima, sudjelovao u akciji spašavanja osobe koja se u moru našla nakon prevrtanja čamca. Oni su zbog velikih valova, koristeći konop, uspjeli spasiti unesrećenog, ali je Bulić, izgubio bitku s valovima, ispustio konop i utopio se.

Prema službenom izvješću, tog dana oko 17 sati službenicima operativnog dežurstva dojavljeno je da se u moru ispod apartmanskog naselja Jadranka u turističkom naselju Verudela nalazi osoba koja zbog nevremena ne može izaći na obalu. Nakon dojave policiji, na mjesto događaja prvi su došli 39-godišnji Neven Macan iz Savičente, 50-godišnji Davor Iveša iz Medulina i 43-godišnji Anton Bulić.

Ušli su u more da bi spasili utopljenika, no u trenutku kada su ga počeli izvlačiti, vrijeme se pogoršalo i izgubili su konopac za spašavanje. U međuvremenu su u pomoć stigli interventna policije i dva ronioca te zajedno s vatrogascima krenuli spašavati. Kada je akcija završena i kada se more smirilo, uočeno je da su valovi bili jači od Bulića, izvijestio je Glas Istre.Odmah po izvlačenju nastradalog vatrogasca djelatnici pulske Hitne službe bezuspješno su ga pokušavali reanimirati, a ostali su odvezeni na Hitnu pomoć u pulsku bolnicu.

Anton se kao vozač vatrogasnog vozila zaposlio 1986. godine te je iza sebe imao veliki broj intervencija. Bio je sin jedinac koji je u ranoj mladosti ostao bez oca te bio omiljen u Loborici. Nino, kako su ga od milja zvali prijatelji iz Loborike, ostavio je ponor u dušama mještana koji su za njega imali samo riječi hvale. Bio je strastveni nogometaš i igrao za lokalne klubove u Šišanu, Muntiću i Loborici. Žrtvovao je svoj da bi spasio tuđi život, a svake se godine u čast njemu i još dvojici vatrogasaca koji su stradali u požaru, Zoranu Finderleu i Delziju Ladavcu, organizira malonogometni turnir "Finderle-Bulić-Ladavac" jer su sva trojica bili sportaši. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa