Prvomajska Jager najbrže rastuća tvrtka u Istri? Dobra šala!

0
Zgrade nekadašnje tvornice i dalje stoje zapuštene i neiskorištene
Zgrade nekadašnje tvornice i dalje stoje zapuštene i neiskorištene

Treća najbrže rastuća tvrtka u Istri je Prvomajska Jager iz Raše, napisao je novinar Glasa Istre u gospodarskom podlistku ovog lista Trezor, koji izlazi svake srijede. Na ovu će se rečenicu slatko nasmijati svatko upućeniji u povijest ove tvrtke.

No, brojke su neumoljive, a one prema podacima objavljenim u publikaciji “Top 505”, pokazuju da je Prvomajska Jager lani ostvarila čak 10,9 milijuna kuna prihoda, a godinu dana ranije tek 526 tisuća.

Odakle onda Prvomajskoj Jager ovakvi prihodi, kada se zna da u njoj više nitko ne radi i da u Krapnu nema nikakve proizvodne aktivnosti?

Do vlasnika firme Matije Jagera iz Ljubljane nismo mogli doći jer u telefonskom imeniku Slovenije nije registriran ni njegov broj ni broj njegove tvrtke Barotech koja je formalni vlasnik nekadašnjeg metalskog diva iz Raše. Inače, Barotech se u vrijeme preuzimanja Prvomajske bavila proizvodnjom energetskih i alatnih strojeva, te razvojem i proizvodnjom energetskih strojeva, odnosno malih i srednjih elektrana.

Matija Jager, vlasnik Prvomajske Jager
Matija Jager, vlasnik Prvomajske Jager

Srećom, enigmu brzorastuće firme pred stečajem razriješili smo zu pomoć Marine Frontel, koja brine o računovodstvu Prvomajske Jager. Riječ je, naime, od običnoj knjigovodstvenoj transakciji. Prvomajska Jager je zbog duga sve nekretnine morala ustupiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, ali je transakcija najprije morala biti prikazana kao prodaja nekretnina, što se automatski uknjižilo kao prihod tvrtke.

Tako je većina nekretnina bivše Prvomajske danas u vlasništvu HZZ-a, a manji dio otkupili su labinski poduzetnici Massimo Jenkel i Fabio Juričić.

O HZZ-ovim nekretninama istarski župan Valter Flego i načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein su 20. kolovoza u Zagrebu razgovarali s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem, te prije toga s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Načelnica Paliska Bolterstein se nakon sastanka obvezala da će Državnom uredu za upravljanje imovinom uputiti zahtjev da se zgrade bivše tvornice ustupe u najam Općini Raša, na način da se visina najma prebije s iznosom ulaganja u objekt.

Inače, Slovenac Matija Jager je bivšu Prvomajsku kupio početkom 2004. godine. Novi vlasnik je tada imao velike poslovne planove, pa je osim klasičnih i numeričkih tokarilica, po čemu je bivša Prvomajska bila poznata, planirao pokrenuti i proizvodnju malih i srednjih elektrana, koje bi se koristile u domaćinstvima umjesto centralnog grijanja. Nažalost, od svega toga ništa se nije ostvarilo pa zgrade nekadašnje tvornice i dalje stoje zapuštene i neiskorištene. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa