Druga strana Outlooka: 122 osobe 'pale' s marihuanom, kokainom, ecstasyjima i ketaminima

0
Oduzeto je 330 grama marihuane, 103 grama hašiša, 289 tableta ecstasy, 51 komad LSD-a...
Oduzeto je 330 grama marihuane, 103 grama hašiša, 289 tableta ecstasy, 51 komad LSD-a...

Za vrijeme trajanja Outlook festivala na području Štinjana proteklog točnije od 28. kolovoza do 2. rujna, policijski službenici Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave istarske i Policijske postaje Pula ostvarili su 122 zapljene različitih droga, izvijestila je glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović.

Kako je kazao voditelj Odjela kriminaliteta droga Mile Orešković, droga je oduzeta od 122 osobe, i to od i to 67 državljana Velike Britanije, 15 hrvatskih državljana, pet državljana Švicarske, pet državljana Italije, četiri državljana Francuske, četiri državljana Njemačke, tri državljana Portugala, tri državljana Rumunjske, dvoje državljana Španjolske, dvoje državljana Mađarske, dvoje državljana Novog Zelanda, dvoje državljana Luksemburga te od po jednog državljanina Izraela, Poljske, Nizozemske, Češke, Grčke, Švedske, Belgije i Brazila.

Dobar ulov: Marihuana, ecstasy, ketamin i kokain

Orešković je utvrdio da se radi o 330 grama marihuane, 103 grama hašiša, 289 komada tableta ecstasy, 51 komad LSD-a, 33.6 grama amfetamina/metamfetamina, 25.15 grama ketamina, 12.8 grama mefedrona i 0.7 grama kokaina.

Od 122 osobe, koje su zatečene s opojnom drogom, za njih 115 utvrđeno je da su počinili prekršaj iz Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga te su im izdani prekršajni nalozi, dok je za sedam osoba utvrđena sumnja da su počinili kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama iz čl.190 st.2 Kaznenog zakona.

Konferencija za medije PU istarske: Nataša Vitasović i Mile Orešković
Konferencija za medije PU istarske: Nataša Vitasović i Mile Orešković
Među preprodavačima droge i hrvatski državljani

Radi se o troje državljana Velike Britanije (25, 24 i 24), troje hrvatskih državljana (34, 24 i 22) i jednom državljaninu Švicarske (19). Oni su zatečeni u posjedu određenih količina droge, koju su namjeravali neovlašteno prodavati ili su zatečeni u samom činu preprodaje droge, a od njih je ukupno oduzeto:  139.9 grama marihuane, 33.8 grama hašiša,  259 komada tableta ecstasy, 29 komada LSD-a, 6.9 grama amfetamina i 16.35 grama ketamina. Valja naglasiti da troje hrvatskih državljana koji su kazneno procesuirani nisu s područja Pule, dok su ostalih 12 kod kojih je pronađena droga iz okolice Pule.

Osim droge, od osoba je oduzeto i  28 400 kuna i 270 eura, za koje je kriminalističkim istraživanjem utvrđena osnova sumnje da potječe od preprodaje droge. Od sedam osoba, protiv kojih su podnijete kaznene prijave, njih šest (troje državljana Velike Britanije, dvoje hrvatskih državljana i jedan državljanin Švicarske) je privedeno u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske, nakon čega su predani u nadležnost državnog odvjetnika na daljnji postupak.

Policija u stanju pripravnosti i za Dimensions festival

„Pogrešno je ipak tvrditi da su posjetitelji festivala došli u Štinjan samo radi droge, no brojka zapljene govori da je policija 24 sata bila na festivalu u visokom stupnju pripravnosti“, rekao je Orešković te dodao kako će iste mjere biti poduzete i na sljedećem Dimensions festivalu koji počinje ove srijede. (Tekst i foto: Dunja Lendić)

Orešković: Pogrešno je tvrditi da su posjetitelji festivala došli u Štinjan samo radi droge
Orešković: Pogrešno je tvrditi da su posjetitelji festivala došli u Štinjan samo radi droge

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa