Nije sav otpad smeće

Puljštini trebaju sortirnica i kompostana, Herculanea ima plan

20.06.2024 - 08:02
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Grad Pula napravio je značajan korak ka unapređenju sustava gospodarenja otpadom naručivši izradu predstudije za izgradnju sortirnice i kompostane. Predstudija, koju je naručila Herculanea, analizira postojeće stanje i definira potrebne kapacitete, te financijske aspekte ovih projekata.

 

Naime, i do sada se u dokumentima nalazila strateška odrednica da se u nekom (povoljnom) trenutku krene prema projektiranju i izgradnji sortirnice i kompostane, ali nedostajala je bilo kakva konkretna podloga za tako nešto koja bi na temelju analize postojećeg stanja definirala kapacitete i potrebe, odnosno konkretne parametre na temelju kojih bi se moglo krenuti u taj projekt. To se promijenilo nakon što je Grad Pula dao zadatak Herculanei da naruči izradu predstudije za sortirnicu i kompostanu, te im za tu namjenu osigurao neophodna sredstva.

Kružno gospodarenje otpadom

“Naručili smo predstudiju i pritom napravili i tzv. karakterizaciju otpada, odnosno s raznih lokacija, u različitim dijelovima godine, doslovce izvlačili otpad kako bi analizirali što se točno u njemu nalazi. Taj proces obuhvatio je miješani komunalni otpad, za koji smo kroz analizu željeli dobiti podatke u njegovom potencijalu za selekciju, ali i onaj već selektirani otpad kod kojeg smo analizirali čistoću onoga koji se nalazi u plavim i žutim spremnicima. Nakon karakterizacije napravljena je predstudija koja u biti predstavlja analizu koja sadrži tehnički i ekonomsko financijski aspekt izgradnje sortirnice i kompostane za području južne Istre a time i rješavanja tokova reciklabilnih sirovina kao i biootpada. U ovoj razini predstudije vrši se projekcija troškova i modela navedenih pogona. Iako studija predviđa izgradnju pogona na području bivše općine Pula, ona ne određuje točno lokaciju koja mora biti vezana uz prostorno plansku dokumentaciju. Navedena studija predstavlja temelj na osnovi kojeg je moguće odrediti budući koncept daljnjeg razvoja sustav gospodarenja otpadom s jasnijom slikom projekcije troškova kako same investicije tako i kretanja budućih cijena usluge.

Potrebno je istaknuti da navedeni objekti predstavljanju neizostavan dio integralnog sustava gospodarenja otpadom bez kojih neće biti moguće postići zakonom definirane ciljeve usklađene s EU zakonodavstvom glede kružnog gospodarenja otpadom.”, kazao nam je direktor Herculanee Robi Fuart.

Jedan od podataka dobivenih analizom su maksimalne količine otpada na ulazu, na temelju kojih je definirano da bi za zadovoljenje potreba čitave Puljštine trebalo izgraditi sortirnicu s kapacitetom 13 tisuća tona godišnje, te kompostanu kojoj bi godišnji kapacitet bio 5 tisuća tona.

Priuštiv projekt

Predstudija je, dodaje Fuart, pokazala i koliko bi realizacija tih projekata bila financijski zahtjevna po aktualnim tržišnim uvjetima i uvjetima financiranja, pa je tako procijenjeno da bi trošak izgradnje sortirnice i kompostane iznosio nešto više od 11 milijuna eura, te da bi se operativni troškovi sortirnice kretali od 395 do 493 tisuće eura, a kompostane od 253 do 311 tisuća eura godišnje.

Predstudija je isto tako pokazala, kaže, da je projekt za naše područje priuštiv i u varijanti ishodovanja kredita na čitav iznos potreban za njegovu realizaciji i uz kombiniranje tog kredita s djelomičnim europskim financiranjem koji planeri vjeruju da se za projekt ovakvog karaktera može dobiti.

Prezentaciju su krajem svibnja imali prilike čuti članovi gradskog vijeća Pule, članovi Odbora za prostorno uređenje, komunalno gospodarstvo i stambene odnose, kao i predstavnici gradske uprave, ali i članovi Radne grupe za civilni nadzor Kaštijuna, predstavnici udruge Zelena Istra, načelnici općina koje čine vlasničku strukturu društva, kao i predstavnici komunalnih poduzeća MedEko, Contrada i Komunalac Fažana. Osim prezentacije, sudionici su se uključili u aktivnu diskusiju s generalnim zaključkom da je ovaj projekt ključan za unapređenje upravljanja otpadom u Puli i okolnim općinama.

“Kompostana bi bila namijenjena izradi komposta od otpada koji se prikuplja u smeđim kontejnerima, kao i zelenog otpada koji se skupi od održavanja parkova i zelenih gradskih površina. Mi smo za izračune koristili podatak da bi se iz nje dobivao kompost 2. klase, no iskustva iz prakse pokazuju da bi dobar dio komposta bio i prve klase, te da bi se mogao koristiti i za bio uzgoj. Sortirnica služi sortiranju otpada koji je selektivno prikupljen u žutim posudama u koje se odlaže plastika i metal, te u plavim posudama namijenjenim prikupljanju papira.

Prihod umjesto troška

Znamo da je danas oko 60 posto otpada u tim posudama ono što u njima i treba biti, dok je ostatak miješani otpad koji bi se u sortirnici odvajao. U sortirnici bi se odvajale i različite vrste plastike kojih danas imamo preko 20 vrsta. Za neke od njih postoji tržište, te se njihovom prodajom može ostvariti prihod, neke su niti prihod, niti rashod, dok su neke trošak, jer ih treba dalje zbrinuti na odgovarajući način. Što se otpada iz plavog spremnika za papir tiče utvrđeno je da se u njemu u pravilu nalazi otpad čistoće veće od 95 posto, ali i tu postoje određene specifičnosti te se uz selekciju i pakiranje može postići bolja cijena njegove prodaje, te podići prihodi u tom segmentu koji su sada minimalni.”, kaže Fuart zaključujući da su se i izrađivači predstudije, kao i mnogi od onih koji su imali prilike čuti njenu prezentaciju složili u tome da bi izgradnja sortirnice i kompostane omogućila efikasnije upravljanje otpadom, što u konačnici znači poboljšanje ekološke održivosti prostora u kojem živimo. (Milan Pavlović)

Tweet

Posljednje novosti