ids srušio kvorum u pazinu

'Gradonačelnica Jašić obmanjuje i difamira cjelokupnu javnost'

19.06.2024 - 14:11
Mirjana Monas i Vedran Ivančić
Mirjana Monas i Vedran Ivančić

"Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić ne samo da obmanjuje vijećnike, već obmanjuje i difamira građanke i građane Pazina kao i cjelokupnu javnost. To je isključivi razlog zašto smo na sinoć održanoj sjednici Gradskog vijeća srušili kvorum", kazao je predsjednik pazinskog IDS-a i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Pazina Vedran Ivančić.

"Naime, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća bila je točka koja se odnosila na Odluku o sufinanciranju Grada Pazina za korisnike Doma s područja Grada Pazina. Mi takvu odluku nismo htjeli podržati iz više razloga. Prvi razlog je taj što predložena odluka na dnevnom redu nije istovjetna odluci koja je bila na javnom savjetovanju", istaknuo je Ivančić te pojasnio:

"Nismo htjeli imati na savjesti tu odluku, prvenstveno jer ne znamo ekonomsku cijenu, te ako uzmemo u obzir procjenu od otprilike 1.800 eura, gdje grad sufinancira 30 posto, tada dolazimo do izračuna da bi obitelj korisnika morala mjesečno izdvojiti oko 1.200 eura, što predstavlja velik udar na novčanik naših građana. Gradonačelnica Jašić je kazala da smo imali prilike očitovati se na javnom savjetovanju, što je istina, no prijedlog i nacrt odluke je bio drugačiji od onog s jučerašnjeg dnevnog reda. To je sporno", napomenuo je Ivančić te dodao:

 

"Omjer financiranja koji je jučer predložen je 30 posto i njime se neće sufinancirati korisnike koji imaju ugovor o doživotnom uzdržavanju. Sadržaj nacrta odluke s javnog savjetovanja je potpuno drugačiji. U njemu se govori o postocima koji su vezani uz imovinski cenzus i primanjima korisnika koji su u omjeru od 10 do 60 posto, te je takva odluka po nama primjerenija i prihvatljiva, a usto, slična je domovima u okruženju, poput Labina ili Buzeta", rekao je Ivančić.

Naposljetku, Ivančić kaže da ga je gradonačelnica optužila da je instruiran od strane stranke da radi na takav način, no on poručuje gradonačelnici da ovo nije stvar stranke, političke opredijeljenosti, već isključivo stvar upravljanja gradom. Ivančić je podsjetio gradonačelnicu kako vijećnici iz redova Možemo donose odluke bez da su svjesni koju štetu rade za umirovljenike i njihove obitelji kojih, dodao je, na Pazinštini ima preko dvije tisuće.

"Za kraj, pustimo politiku i stranke sa strane. U gradskoj upravi ima nemali broj problema, neracionalno se troši novac, zapošljavanje u gradskoj upravi je uzelo maha, a grad stagnira. To je nažalost naša realnost i isključiva odgovornost gradonačelnice Jašić", zaključio je predsjednik pazinskog IDS-a.

Predsjednica sindikata umirovljenika Pazina i predsjednica HSU-a Pazin te gradska vijećnica Mirjana Monas kazala je kako je na sastanku s gradonačelnicom Jašić bilo govora o jednom sasvim drugom modelu sufinanciranja od strane Grada Pazina.  

"Bilo je govora o određenom iznosu koji je za sve jednak i moram priznati da su umirovljenici bili zadovoljni takvom odlukom, no sada vidimo da je gradonačelnica Jašić izigrala povjerenje, ne samo umirovljenika, već i ostalih građana. Postavlja se pitanje, mogu li građani više vjerovati  gradonačelnici", zaključila je Monas. (Istarski.hr)

Tweet

Posljednje novosti