predsjednik ids-a na hrt-u

Paus: 'IDS može povezati vladajuće i oporbene stranke'

0

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus gostovao je u emisiji HRT-a Oporbeni zarez u kojoj je bilo govora o rezultatima Europskih izbora, novom sazivu Hrvatskog sabora, dijalogu vladajućih i oporbe, prvim zakonodavnim inicijativama IDS-a te prvim aferama vladajuće koalicije.

Na samom početku, govoreći o novom sazivu Hrvatskog sabora, Paus je rekao kako očekuje veću razinu dijaloga u parlamentu te da se nada da je premijerov poziv na suradnju iskren i da će uroditi plodom.

- Da se ne ponovi ovih zadnjih više mandata, ne samo posljednji. Hrvatsku očekuju velike društvene promjene, one su potrebne. Svoj rast temeljimo na europskim fondovima i potrošnji, to će trajati određeno vrijeme, trebat ćemo prilagoditi naše gospodarstvo i regulativu da budemo konkurentni i da imamo gospodarski rast temeljen na rastu industrije i poljoprivrede, a za sve to će biti potrebna veća razina dijaloga i kohezije između oporbe i vladajućih, kazao je Paus.

 

Nadalje, Paus ističe kako se iz prvih nekoliko zasjedanja vidi da se zasad sve nastavlja po starom - i oporba i vladajući na isti način komuniciraju. Paus smatra da to nije dobro, ali vjeruje da u tom dijalogu IDS može pomoći.

- IDS je stranka dijaloga. Mi smo u ovih 30-ak godina koliko postojimo surađivali i s lijevima i s desnima. Ako želite da vam regija, općina ili grad ide dalje, morate biti spremni na kompromis i suradnju. IDS-ova koalicija za europske izbore pokazuje da možemo povezati vladajuće i oporbene stranke. Mislim da tu možemo dati svoj doprinos boljem dijalogu, a to znači i kvalitetniji rad Sabora, rekao je Paus.

Govoreći o rezultatima izbora za Europski parlament, Paus je kazao "igrali smo dobro, nažalost pogodili smo stativu".

-  Mi smo osvojili 5,61 posto svih glasova. Prošli put smo s 5,19 posto prošli u EP. Izlaznost je bila sramotno mala. I to je jedan od uzroka manjeg broja glasova. Dobro smo odradili kampanju, okupili dobru ekipu i ostvarili dobar rezultat u županiji, istaknuo je predsjednik IDS-a, dodajući:

- Pojedini koalicijski partneri osvojili su nešto manje glasova nego što se od njih očekivalo. Radilo se sve da ti europski izbori ne dođu u fokus. Europske teme bile su malo prisutne u medijima i teško su se probijale do javnosti.

Na pitanje oko izbora ustavnih sudaca i hoće li biti jednostavno doći do dvotrećinske većine, Paus je kazao kako će se na tome moći provjeriti premijerov poziv na suradnju s oporbom.

- Mi smo kao lijevo-liberalna oporba već imali sastanak pet stranaka na kojem smo se dogovorili da zajedno nastupamo, zajedno imamo 56 glasova, s osnovnim kriterijem da svaki kandidat za suca Ustavnog suda mora zadovoljavati kriterij i osobnog i profesionalnog integriteta. Bez obzira na to tko ga predlaže ili iz kojeg vrijednosnog sustava dolazi - to će biti osnova, a onda ćemo dalje razgovarati. Nadamo se da će biti razumijevanja i s druge strane, kazao je predsjednik IDS-a. 

Naposljetku, govoreći o izboru predsjednika Odbora za ljudska prava i manjine, prvi prijepor u vladajućoj koaliciji izbio je oko izbora predsjednika tog odbora. Naime, Domovinski pokret na tom mjestu ne želi Milorada Pupovca, kojeg želi klub manjina, no Paus vjeruje da će u konačnici ipak postići dogovor.

- Tresla se brda, rodio se miš. Mislim da je Domovinski pokret rekao da neće dignuti ruku za Pupovca, ali očekujemo da će on bez obzira na to biti izglasan. Mislim da je stvar riješena i da će suradnja između te dvije stranke biti dobra, prije svega jer je to slično biračko tijelo, velik dio tih ljudi je bio u HDZ-u ili je bio simpatizer HDZ-a. Mislim da ta suradnja nije upitna, zaključio je Paus. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa