sindikat i radnici pulskih vrtića:

'Duboko smo razočarani. U subotu ide protest!'

0
Rajko Kutlača i radnice pulskih vrtića (Snimio Milivoj Mijošek)
Rajko Kutlača i radnice pulskih vrtića (Snimio Milivoj Mijošek)

Nakon što danas Grad Pula i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije nisu uspjeli postići dogovor oko plaća u vrtićima, ni nakon petog kruga mirenja, najavljen je prosvjed predškolskih djelatnika u subotu na Portarati u Puli.

Rajko Kutlača ispred Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, te ispred radnika Dječjeg vrtića kojem je osnivač Grad Pula održao je konferenciju za medije ne bi li obavijestio javnost o daljnjim koracima i planovima predškolskih radnika. Njih je oko 300, a brinu o brojci od otprilike 1000 mališana.

 

U pregovorima su s druge strane stola bili zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić, pročelnica Ivana Sokolov, pročelnik Aldo Rojnić i njihovi suradnici.

"Obavještavamo javnost o neuspjelom mirenju između Sindikata i Grada u sporu oko povećanja plaća radnika Dječjeg vrtića, odnosno usklađenje s plaćama u osnovnim školama, na što nas upućuje zakon i najnovija mišljenja nadležnog ministarstva", poručio je danas Kutlača na konferenciji za medije.

Neka povećanja smo i postigli, veli on, te je tada gradonačelnik kazao da nam je zajednički cilj upravo to usklađenje. No, kaže i da od tada do sada ipak nisu uspjeli doći do tog cilja.

"Štoviše, cilj nam je još dalji, obzirom da je razlika između, recimo, odgajatelja i nastavnika u 12. mjesecu prošle godine bila nekih 22 posto, a sada je 40 posto. Nakon toliko mjeseci pregovaranja, jučer su nam dostavili njihov model usklađivanja koji nudi navodno usklađenje u roku od dvije i po godine. Dakle, do rujna 2026. godine, ali i tada bi razlike postojale, i to 134 eura. Također, bili su spremni ići na usklađenje samo za odgajatelje, a ne i za ostale, što naravno nismo prihvatili", kaže Kutlača.

Kao posljedica takvog raspleta pregovora, Kutlača i predstavnici vrtića najavljuju prosvjed u subotu 15. lipnja u 10 sati na Portarati u Puli.

"To je protest na kojem će biti svi radnici predškolskih ustanova. Očekujemo i roditelje djece. Zaista nema smisla da jedan odgajatelj ima gotovo 600 eura manju plaću od učitelja razredne nastave", poručuje Kutlača i dodaje da oni nisu ni tražili brzo usklađenje, već u određenom periodu.

"Nismo naišli na razumijevanje. Grad je danas ranije poslao priopćenje o toj temi. Treba reći da nije točno ono što su iznijeli, da je Sindikat tražio usklađenje plaće sa dodacima. Tražili smo usklađenje osnovne bruto plaće jer je ona jedina usporediva. Duboko smo razočarani da se ovo zvanje i zanimanje omalovažava, na nivou Pule ali i cijele države", kaže Kutlača i podsjeća da odgajatelja fali, te upravo zbog takvog omalovažavanje mnogi od njih idu raditi drugdje.

"Možemo shvatiti da država određuje izdatke koje sama ne snosi, ali to je drugi par postoli. No, zakon nas upućuje da tražimo što tražimo, i to radimo vrlo razumno i tolerantno. Želimo pokazati ljudima koji vode grad da se nešto treba poduzeti i promijeniti", zaključuje Kutlača. (M. Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa