obnovljena još jedna važna cesta u istri

'U gradovima poput Umaga ovakvi radovi se događaju jednom u povijesti'

06.06.2024 - 13:56

Nakon gotovo tri mjeseca radova, danas je dovršen projekt izvanrednog održavanja dijela državne prometnice D75 Umag - Ungarija, a koje je provodila tvrtka Hrvatske ceste uz sufinanciranje Grada Umaga, Istarskog vodovoda i trgovačkog društva 6.maj odvodnja u dijelu komunalne infrastrukture koja nije u nadležnosti Hrvatskih cesta.

Prilikom puštanja dionice u promet u jutarnjim satima obišli su je predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, kao i direktor izvođača radova Ceste Pula.

Radovi su započeli 4. ožujka 2024. godine, a obuhvatili su dionicu u dužini od oko jednog kilometra.

 

Pristupilo se kompletnom uređenju asfalt-kolničkog zastora sa sanacijom nosivog dijela kolničke konstrukcije, sukladno standardima za državne ceste, s uređenjem nogostupa. Također, prilikom radova izveden je i sustav unutarnje oborinske odvodnje putem upojnih građevina, postavljena je nova javna rasvjeta te kabelska kanalizacija. Odrađeni su i radovi na mreži opskrbe vodom te djelomično i fekalne kanalizacije unutar obuhvata zahvata.

U okviru održivosti zelenih površina, a sukladno Pravilniku o osnovnim uvjetima kojima javne ceste izvan naselja i njihovi elementi moraju udovoljavati sa stajališta sigurnosti prometa unutar slobodnog profila ceste, sačuvan je i drvored. Investicija iznosi oko 1,2 milijuna eura.

Cilj projekta održavanja ceste D75 u dionici Umag - Ungarija jest poboljšavanje uvjeta života i podizanje razine kvalitete stanovanja na području cijelog Umaga, kao i povećavanje sigurnosti prometovanja.

"Kako je riječ o vrlo složenim radovima, koji se u gradovima poput Umaga dešavaju gotovo jednom u povijesti, ovim bismo putem iskoristili priliku da zahvalimo našim sugrađanima na strpljenju. Zajedničkim snagama i doprinosom gradimo temelje za razvoj te sigurnu budućnost svih Umažanki i Umažana, kao i budućih generacija", istaknuli su iz Grada Umaga. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti