AKCIJA 'USVOJI ISTARSKU KOZU' SE NASTAVLJA

Pogledajte kako su istarski gradovi nazvali svoje koze!

06.06.2024 - 12:05

Nakon što su početkom svibnja popularni istarski glazbenici Franka Batelić i Dražen Turina Šajeta, direktor AZRRI-ja Igor Merlić i Radio Istra postali prvi usvojitelji istarskih koza, novi donatori projekta od danas su svi istarski gradovi osim Pazina, Istarska županija i europarlamentarac Valter Flego.

U ime gradova certifikate o usvajanju istarske koze primili su gradonačelnici Novigrada Anteo Milos, Buja Fabrizio Vižintin, Poreča Loris Peršurić, Labina Valter Glavičić i Vodnjana Edi Patrovicchio, zamjenici gradonačelnika Rovinja David Modrušan, Pule Bruno Cergnul i Umaga Floriana Bassanese Radin, zamjenik župana Tulio Demetlika i europarlamentarac Valter Flego. U ime Grada Buzeta certifikat je primila Melita Prodan, direktorica TZ Buzet.

 

U Gradu Umagu svoju su kozu nazvali Filomena Pelegrina, koza Grada Buzeta zvat će se Šinjorina po pjesmi 'Buzećanka šinjorina'. Gradovi Novigrad i Buje su usvojili po dvije koze, za svaki dječji vrtić po jednu, a ime će dati vrtićka djeca.

Istarska županija je usvojila i jarca i kozu i nazvala ih Oliver i Kokolina.

Koza koju je usvojio Grad Poreč zvat će se La Mula, a Valter Flego svoju je nazvao Europa.

Grad Labin također je usvojio dvije koze i nazvao ih Alba i Marija.

Koza koju je usvojio Grad Vodnjan zvat će se Nera, a Grad Rovinj svoju je nazvao Rubina. Grad Pula je usvojio dvije koze i nazvao ih Pina i Carina.

To je nastavak projekta Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), koji je, zajedno sa svojim uzgajivačima i uz podršku Istarske županije, osmislio fond 'Naša istarska koza'.

Riječ je o platformi za usvajanje istarske koze na daljinu, koja je zamišljena kao direktna financijska pomoć uzgajivačima dok se broj istarskih koza ne konsolidira, odnosno dok populacija ne izađe iz zone ugroze. Usvojitelji uplaćuju sredstva, minimalno 500 eura, čime pomažu očuvanju istarske pasmine. Sredstva su strogo namjenska i mogu se koristiti sukladno pravilniku koji se može pronaći na stranicama www.istarskakoza.com.

Svečanost usvajanja još 16 koza održana je u AZRRI-jevom Edukacijsko gastronomskom centru na Gortanovom Brijegu.

Direktor AZRRI-ja Igor Merlić rekao nam je da se u Istri ukupno nalazi 148 koza (s jarićima 175), a prije današnjeg usvajanja usvojeno je 12 grla.

„Očekujemo da će se do kraja mjeseca usvojiti oko četrdesetak grla, Zahvaljujem se istarskim gradovima što su poduprli ovaj naš, rekao bih istarski projekt. Očekujem da će se do kraja godine osvojiti još pedesetak grla, a početkom godine planirano uključiti i naše iseljenike budući da i među njima vlada veliki interes i mislim da ćemo time zaokružiti priču s usvajanjem koza. Siguran sam da će populacija istarskih koza značajno narasti u iduće dvije, tri godine“, rekao je Merlić.

Inače, ovom je akcijom moguće usvojiti jednu ili više dostupnih istarskih koza. Jednom usvojeno grlo ne može se ponovno usvojiti, i to na godinu dana. Svaki usvojitelj, odnosno donator, dobiva certifikat o usvajanju te se na web platformi ispod usvojene istarske koze upisuje ime i prezime donatora. Osim navedenog, donatoru su na web platformi dostupni svi foto i video materijali o usvojenoj kozi, a uz prethodnu najavu donator ima mogućnost posjetiti "svoju" kozu. Istim pravilnikom utvrđeno je i da usvojitelj ni na koji način ne postaje vlasnik istarske koze. No, moguće je da joj dodijeli ime.

Od 500 doniranih eura, 350 se posredstvom Udruge uzgajivača proslijeđuje vlasniku istarske koze, dok preostali dio sredstava ostaje u Fondu, za njegovo funkcioniranje, odnosno promociju i vidljivost projekta. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Tweet

Posljednje novosti