svjetski prevarant na istarskom sudu

'Ukrao' tijelo vlastitog oca pa ga pokopao u Sloveniji umjesto u Ritošinom Brigu

04.06.2024 - 20:58
Kuća obitelji Ritossa nalazi se u Saladinki kod Poreča
Kuća obitelji Ritossa nalazi se u Saladinki kod Poreča

Propali Wall Street trgovac, svjetski poznati prevarant i tvorac priča s lažnim životopisom i identitetom, 53-godišnji Australac koji maštovito tvrdi da je nasljednik 600-godišnjeg europskog nasljedstva maslinovog ulja - tako je u listopadu 2022. novinar američkog magazina Vanity Fair u opširnom tekstu opisao Anthonyja Ritossu, čovjeka koji je tada povremeno boravio u Istri, odakle je porijeklom.

 

Ritossini su roditelji, naime, iz Ritošinog Briga, a davnih su dana otišli živjeti u Australiju, gdje su stekli određeno bogatstvo. No, srce ih je pod stare dane počelo vući u Istru pa su dio godine boravili ovdje, a o njima je trebao skrbiti upravo Anthony. Poznavatelji obitelji ovdje u Istri tvrde da su roditelji živjeli u kući koju je navodno izvorno kupio Anthonyjev brat Ivan Robert Ritossa, ugledni poslovni čovjek koji živi u Velikoj Britaniji. Budući da kao stranac nije mogao upisati vlasništvo na kupljenu kuću, odlučio je da vlasnici budu njihovi roditelji, koji su u jednom trenutku, pak, sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju s drugim sinom, Anthonyjem. On je tako potencijalno mogao postati vlasnik svih njihovih nekretnina u Australiji i Istri da nedavno Općinski sud u Pazinu, Stalna služba u Poreču, nije raskinuo taj ugovor.

Budući da je cijela priča toliko kompleksna, odlučili smo je napisati u dva dijela. Dio o Anthonyjevim svjetskim putešestvijama i čudnovatim zgodama, o organiziranju konferencija za najveće svjetske bogataše i poslovne ljude u Dubaiju, Monaku, Miamiju i Rijadu, na kojima su se pojavljivali u najmanju ruku sumnjivi izlagači, o tome da mu je pokrovitelj jedne od tih konferencija bio princ Albert od Monaka, koji se kasnije ogradio od svega, o tome kako je došao do titule "sir", ostavit ćemo za drugi nastavak. Naime, ni ovaj istarski dio njegovih avantura nije nimalo nezanimljiv, a isprepliće se i s navedenim bizarnim događajima u režiji Anthonyja Ritosse o kojima je, prema našim saznanjima, Vanity Fair čak planirao snimiti i dokumentarni film. Kad bismo samo spomenuli "krađu" tijela vlastitog oca koji je trebao, prema svojoj posljednjoj želji, biti pokopan u hrvatskom dijelu Istre, a Anthony ga je pokopao nakon punih šest mjeseci od njegove smrti u Piranu, već to bi bilo dovoljno da pomislimo kako se netko šali s nama. No, zapravo je riječ o vrlo ozbiljnoj stvari koja je, eto, dospjela i do istarskih sudova.

Nećaci iz Velike Britanije, kćeri iz Amerike

Anthonyja Ritossu su zapravo tužili nećaci, sinovi njegovog već spomenutog brata, koji su poput svog oca državljani Velike Britanije, dok je Anthonyjev brat tek umješač na strani tužitelja. S druge strane su, osim Anthonyja, u spor kao umješači na strani tuženika uključene Anthonyjeve maloljetne kćeri iz SAD-a, kojima, pokazat će se, nije plaćao alimentaciju pa se njihova majka ponadala da bi, ako sudska presuda bude u korist njezinog bivšeg supruga, mogle doći do nekretnina kojima bi se namirilo ono što im Anthony duguje. Naime, vrhovni sud države New York, nakon što se Anthony 2014. razveo od svoje supruge, presudio je da ih je dužan uzdržavati s 2.064 američkih dolara mjesečno. Ali, kao što smo naveli, nepravomoćna presuda im nije išla na ruku.

Anthony je, inače, sa svojim danas pokojnim roditeljima potpisao ugovor o doživotnom uzdržavanju u rujnu 2010., a kao vlasnik njihovih nekretnina u Istri upisao se u zemljišne knjige nakon smrti majke 2019. Valja istaknuti da nisu Anthonyjevi nećaci prvi koji su zbog tog ugovora podignuli tužbu. Ne, oni su samo nastavili spor koji su protiv njega prvotno pokrenuli njegovi roditelji. Naši izvori tvrde da je tužba čak i bila povučena, ali su odvjetnici dokazali da je netko falsificirao potpise roditelja i da zapravo oni nikada nisu odustali od tužbe. Kako bilo, spor je nastavljen i nakon njihove smrti. Zbog tog je krivotvorenja potpisa Ivan Robert prijavio svog brata pod sumnjom da je on to učinio, ali nije nam poznato kako se raspleo taj dio priče.

Anthonyjevi su nećaci u tužbi naveli da se njihov stric dugo vremena nije pridržavao obaveza iz ugovora o doživotnom uzdržavanju svojih roditelja, ističući da on ne živi u Hrvatskoj, nego povremeno u Australiji, Americi i Sloveniji te da mjesecima nije dolazio kod roditelja niti se brinuo o njima, već su bili prepušteni na brigu i skrb drugog sina Ivana Roberta. Pojasnili su da su njihovi baka i djed bili lošeg zdravstvenog stanja te da im je bila neophodno potrebna pomoć i njega. Zanimljiva je i njihova tvrdnja da je Anthony od 2010. bio nekoliko puta u zatvoru, da je kazneno osuđivan u Australiji, Americi i Hrvatskoj. U više je navrata, tvrde, nezakonito od svojih roditelja uzimao velike iznose novca. "U Australiji je zloupotrijebio punomoć koju je na prijevaran način dobio od svoga oca Giovannija Ritosse i taj novac zadržao za sebe". Tu aludiraju na prodaju jedne kuće u Australiji za iznos od 1.4 milijuna australskih dolara. Taj je novac Anthony, prema njihovim tvrdnjama, zadržao za sebe i odbijao ga vratiti svojim roditeljima.

Za brata rekao da mu to zapravo i nije brat

Anthony je na te optužbe odgovorio da je ugovorom bilo definirano da će o roditeljima skrbiti posredno ili neposredno, to jest da će, ako on bude u nemogućnosti, angažirati druge osobe da skrbe o njima, što je, tvrdi, i učinio. A zatim je uslijedila tirada. Brata je optužio za štošta, rekavši čak da boluje od šizofrenije i da mu to zapravo i nije brat, već polubrat, da nemaju istog oca, što nitko od onih s kojima smo razgovarali u Istri, a koji poznaju obitelj, nije potvrdio. Zapravo su nam rekli da je Anthonyjev brat iz Velike Britanije ozbiljan poslovni čovjek (između ostalog bio je član uprave Barclays Capitala), kojeg su rijetko viđali jer u Istru dolazi tek pokoji dan u godini. Anthony je na sudu rekao i da je majci u Australiji, nakon što je otac umro, njegov brat nametnuo skrbnika, koji joj nije dopuštao da putuje u Hrvatsku. Na pitanje suda zašto je nakon toga više nije posjećivao, opet je sve svalio na brata, rekavši da se, nakon što je njegov brat došao u kuću roditelja u Poreču s tjelohraniteljima, boji za vlastiti život.

Anthonyjev brat je, očekivano, pred istarskim sudom ispričao potpuno drugačiju priču. Rekao je da Anthony nikome nije htio reći gdje je tijelo njihovog pokojnog oca i kada će ga i gdje pokopati. Na koncu ga je, nakon što je, prema tvrdnjama Ivana Roberta, tijelo držao šest mjeseci u mrtvačnici, pokopao u Sloveniji, a na pogrebu nije bio nitko iz obitelji budući da nisu znali za njega. Zbog toga je reagirala i australska socijalna služba koja je zaključila da postoji opasnost da Anthony naudi svojoj majci pa su je stavili pod skrbništvo države. Izjavio je i da je Anthony tukao majku, što mu je, naveo je, ispričala bivša Anthonyjeva supruga, ali i jedan rođak iz Istre. Zbog toga se, svjedočio je, obratio policiji u Istri koja mu je rekla da ne može pronaći Anthonyja.

To je, pak, demantirala bivša Anthonyjeva supruga koja, podsjetimo, ima interesa da presuda bude u korist Anthonyja zbog već spomenutog neplaćanja alimentacije za kćeri. Naime, protiv njega su kćeri pokrenule i ovršni postupak u Hrvatskoj ne bi li se naplatile upravo putem nekretnina koje su dio ugovora o uzdržavanju. Ona je pred sudom izjavila da Anthony ni nju ni njegovu majku nikada nije tukao. Jedan nam dobar poznavatelj prilika u toj obitelji kaže da je upravo bivša supruga kad su bili u Istri prijavila Anthonyja za obiteljsko nasilje zbog čega je bio i priveden. Uostalom, Vanity Fair u članku o Anthonyju spominje da je ovaj više puta završio u zatvoru u Europi, a u SAD-u je tražen jer je "prijetio da će naštetiti vlastitoj ženi i obitelji". Američki magazin navodi da je poručnik Greg Sancho iz policije Pelham Manor u New Yorku rekao Vanity Fairu: "Imamo aktivnu potjernicu za uhićenjem Anthonyja Ritosse zbog kriminalnog prijestupa prvog stupnja. To je kazneno djelo."

Njegova bivša supruga je na sudu rekla i da je Anthony, dok su bili u braku, bio direktor banke u New Yorku s godišnjom bruto zaradom od 250 do 500 tisuća američkih dolara. Taj podatak nam nitko nije mogao ni potvrditi ni demantirati, ali u člancima o Anthonyjevim "poslovnim" eskapadama nigdje se ne spominje takvo što, iako je o sebi napisao štošta, pa i to da je diplomirao na Harvardu iako ga nitko od novinara koji su pisali o njemu nije pronašao na listi diplomanata, ali su pronašli da je participirao na dva online seminara uglednog sveučilišta koje je mogao pohađati bilo tko i za dobivanje diplome nije bilo potrebno polagati nikakve ispite.

U presudi se, pak, napominje da je utvrđeno kako je Anthony dio usluga za svoje roditelje plaćao njihovim novcem, to jest da je o njima skrbio djelomično na njihov račun. Tako je i dopis koji je pristigao na istarski sud iz Australije potvrdio ne samo da Anthony nije plaćao usluge njege za svoju majku, već je tražio i određenu naknadu! Agencija NSW Trustte and Guardian, koja između ostalog pruža podršku osobama pod skrbništvom, u dopisu navodi da je Anthony 1. siječnja 2015. zatražio naknadu sredstava za pružanje pomoći svojoj majci koju mu je NSWTG odobrio i isplatio u iznosu od 14.142 australska dolara. Taj se novac odnosio na zrakoplovne karte za Anthonyja Ritossu, njegovu suprugu i djecu, kao i naknade za njegovatelje i najam automobila. NSWTG je 2. travnja 2015. isplatio Anthonyju traženu naknadu od 2.048 dolara za trošak najma njegovatelja u Australiji za razdoblje od 2. siječnja do 9. ožujka 2015.

"Ta sredstva su mu isplaćena iz sredstava kojima NSWTG upravlja za gospođu Mariju Ritossa i pok. Giovannija Ritossu." Spomenuli su tada i da su podnijeli zahtjev Anthonyju Ritossi da majci vrati iznos od milijun australskih dolara, ali nisu dobili odgovor.

Lijepio svoje etikete na tuđe maslinovo ulje

Upravo je onaj prije spomenuti slučaj s "krađom" očevog tijela jedan od razloga Anthonyjevog gubitka spora. Naime, Anthony time nije ispoštovao ugovor o doživotnom uzdržavanju kojim se obavezao pokopati roditelje "prema mjesnim običajima ovog kraja". Oca je, dakle, Anthony sahranio u Piranu, a majku njegov brat u Ritošinom Brigu. Anthony i njegov brat su lani sklopili ugovor o nagodbi prema kojem će ostaci tijela njihovog oca biti prebačeni u Ritošin Brig na trošak Ivana Roberta. Kako doznajemo, to još nije realizirano zbog birokratskih zavrzlama. Naši izvori tvrde da je Ivan Robert, da bi udobrovoljio brata da potpiše ugovor o povratu očevog tijela, Anthonyju platio pozamašan iznos.

U oporuci Anthonyjeve majke, koju smo ekskluzivno dobili na uvid, piše da su on, ali i sve njegove bivše/buduće supruge i djeca isključeni iz nje zbog bola i stresa koji su joj prouzročili time što su odbili pokopati njezinog supruga u Ritošinom Brigu, što je bila i njegova, ali i njezina želja. U njoj spominje da joj je Anthony oduzeo dobar dio od milijun australskih dolara bez njenog znanja i dopuštenja, što je bila štednja s kojom je namjeravala uživati u mirovini.

Inače, Anthony se u svjetskim poslovnim krugovima predstavljao kao čovjek čija se obitelj u Istri obogatila na maslinovom ulju, a svjedoci nam govore da pred kućom njegovih roditelja u Istri ima možda deset stabala maslina. Ulje je kupovao od barem jedne istarske tvrtke, na boce lijepio etikete sa svojim prezimenom i uvozio ga u SAD. Međutim, ta je suradnja prekinuta nakon što Anthony nije plaćao ulje. Ali o tome i još mnogim stranputicama "sir" Anthonyja Ritosse u idućem nastavku. (Bojan Žižović)

Tweet

Posljednje novosti