izgrađena 1825. godine

Obnovljena Kalvarija u Pazu (foto)

0

Danas je svečano predstavljena obnovljena Kalvarija u Pazu, u općini Cerovlje.

Obnova je započeta još 2018. godine na inicijativu mještanina Damira Perčića, u želji da se ovaj značajan objekt za Paz privede svrsi i bude reprezentativan objekt koji će svatko moći posjetiti.

 

U obnovu je utrošeno otprilike 25.000 eura, od čega je Istarska županija, putem Upravnog odjela za turizam, kroz program sufinanciranja turistički manje razvijenih područja za razvoj posebnih oblika turizma (religijsko - kulturnog) dala 13.000 eura, dok je ostatak osigurala Općina Cerovlje uz pomoć Turističke zajednice središnje Istre.

Kalvarija predstavlja prikaz Kristova raspeća, ali i simbol patnje i ispaštanja. Kalvarija na Pazu izgrađena 1825. godine jedna je od 10 kalvarija koje postoje u Istri. Predstavlja zidovima ograđeni izdignuti prostor na uzvisini, s tri kamena križa. Prostor je trapeznog oblika, površine otprilike 155 četvornih metara. Do uzvisine s križevima vode kamene stepenice.

U navedenom razdoblju su u ranoj fazi obnove izvedeni pripremni radovi čišćenja drveća i šiblja, uklanjanje urušenih kamenih ogradnih zidova te iskop temelja zidova. U posljednjoj su fazi radova obnovljene 4 zidine Kalvarije, sagrađeno je stepenište, uređeni su ulaz i metalna vrata, uređen je okoliš Kalvarije, prilaz stepenicama i obnovljen kameni zid te postavljena interpretacijska tabla.

Načelnik Općine Cerovlje predstavio je značenje Kalvarije koja uz obnovu Kaštela u Pazu i Possertu predstavlja atraktivnu ponudu kako za mještane, tako i za posjetitelje Paza i Općine Cerovlje.

Župan Boris Miletić pozdravio je prisutne i naglasio važnost unutrašnjosti Istre u očuvanju autentičnog načina života u Istri. Izrazio je i daljnju spremnost za podržavanjem daljnjih projekata.

Otvorenju su uz župana nazočili pročelnica Upravnog odjela za turizam IŽ-a Nada Prodan - Mraković, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost IŽ-a Vladimir Torbica, bivši saborski zastupnik IDS-a Emil Daus za čijeg mandata je obnova i započela, direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti te predstavnici izvođača radova i mještana. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa