treći dan festivala dječje književnosti

MONTE LIBRIĆ Mila Elegović predstavila novu slikovnicu

22.05.2024 - 19:45

„Glazba i umjetnost su nešto najljepše jer spajaju ljude i dijele prijateljstvo, a sve to ispričaju riječju i glazbom. Vi ste oni koji ste napisali većinu ovih priča poput moje, iako toga možda niste ni svjesni.“ Kazala je to djeci u srijedu ujutro Lucija Stanojević, gošća Piknika s autoricom 17. Monte Librića – Festivala dječje knjige koji se u pulskoj Zajednici Talijana održava do nedjelje, 26. svibnja.

 

Način na koji je ova topla, zaigrana, zanimljiva violinistica, glazbena pedagoginja i književnica predstavila svoju slikovnicu „Čudnovata dama Trema“, koju je ilustrirala Katarina Matković, a objavila Mozaik knjiga, jedan je od onih ulazaka u svijet čitanja, glazbe i umjetnosti zbog kojih Monte Librić i postoji. Ovaj put pričalo se o strahu i tremi – iskreno, otvoreno, uz glazbu i mnoštvo priča. Promociju je vodila Librica Iris.

Lucija Stanojević

Večer prije, Lucija Stanojević potpisala je još jedan Librić-program za pamćenje. Uz pomoć dječje publike uprizorila je odličnu interaktivnu koncertnu priču/predstavu „Zika zika muzikaaa!“. Svi skupa na kraju su okupljeni u Monte Librić zbor otpjevali hit pjesmu nastalu na licu mjesta: “Riječ, knjiga/ zvuk, nota, Monte Librić – baš divota!“. Kroz jednosatnu, veselu glazbenu igru „Zika zika muzikaaa!“ djeca su mogla saznati: kako glazba zvuči kad je tužna, a kako kad je sretna, kao i - kako zvuči violina kad ispriča vic? Ukratko: uživali su, ali i svašta naučili. I veliki, i mali.

Publiku je trećeg dana Librića oduševila poznata glumica, pjevačica i spisateljica Mila Elegović, koja je književnu promociju svoje nove knjige pretvorila u kazališnu igru i pokazala djeci „kako glumci kroz predstavu stvaraju priču“. Učinila je to na Pikniku s autoricom, gdje je predstavila svoju novu slikovnicu „Vrabica Hrabrica“ koju prate prekrasne ilustracije Ane Despot, a objavljena je u izdanju zagrebačkog Profila. I u srcu ovog predstavljanja bila je promocija umjetnosti: prava teatarska vježba pod vještim vodstvom sjajne glumice Mile Elegović, koja vjeruje u bajke. Priču o hrabrosti, pravednosti, suprotstavljanju zlu i zauzimanju za sebe, punu likova iz starohrvatskih legendi i priča, Mili su pomogla ispričati djeca iz publike, a u ulozi pripovjedača odlično se snašao mali Franko.

Na čarobnoj pozornici Monte Librić - koju je u duhu festivalske teme „Mitološka bića Istre“ „začarao“ multimedijalni umjetnik Zdenko Bašić, autor vizualnog koncepta ovogodišnjeg Festivala dječje knjige - Mila Elegović otkrila je djeci i jednu tajnu. Upravo piše novu bajku o čarobnom facoliću i istarskim borovima.

Tatjana Pokrajac Papucci

Prava začarana šuma oživjela je na pozornici kada je uz Libricu Sedinu na Pikniku s autoricom predstavljena slikovnica Tatjane Pokrajac – Papucci „Kraljevna u paučinastoj haljini“ koju je ilustrirao David Ivić, a objavio Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika. Ova omiljena dječja autorica iz Rovinjskog sela priznala je djeci u gledalištu - a među njima je bio i cijeli jedan zbor macmolića, kao i zbor iz pulske Osnovne škole Vidikovac, ali i mali recitatori iz Pazina – da stanuje u svakoj svojoj bajci koju je napisala. Ponekad je dobra vila, a ponekad želi biti zla vještica, ali to jednostavno ne može biti. Tako i njena najnovija bajka govori o afirmaciji dobrote, unutarnje ljepote i skromnosti, a nasuprot bahatosti, zloći i ljubavi. Na kraju pobjeđuju ljubav, dobro, lijepo i istinito.

O važnosti očuvanja životinjskog svijeta i mnoštvu avantura koje su prošli djevojčica Liza i njezini prijatelji – profesor Magnolija, Urar, gospodin Lambada, Bruno, Slavomir i mnogi drugi, bilo je riječi na Pikniku s autorom, kada je autor Vanja Obad predstavio knjigu „Liza i hotel profesora Magnolije“, koju je ilustrirala Branka Hollingsworth, a objavila Iris Illyrica. Predstavljanje je vodila Librica Sedina, a publika je svjedočila „zabavnoj avanturi u gradu gdje je sve naopako i drugačije i gdje čak i životinje stanuju u hotelu!“

Vanja Obad

Zabavno je bilo i u Harry Potter kvizu kojeg je vodio Vedran Bratušek. Puno je djece jučer na Libriću nosilo crvene kapice koje su napravili u Libraonicama pod naslovom „Macmolići s crvenim kapicama“, koje su vodile studentice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Priče su čitale knjižničarke Petra Demanuele, Dušanka Đokanović i Iva Petrović Poljak. U radionici origamija „krojile“ su se haljine za kraljevnu, a sve je vodila Tatjana Pokrajac – Papucci. Strah se crtao u radionici crtanja „Mala hrabrost zamijeni strah“ koju je vodio likovni umjetnik, ilustrator, sjajni čovjek Dominik Vuković.

Dominik Vuković

Tema Monte Librića ušla je i u radionicu dramske igre „Mića štorija o Divić-gradu“ koje su vodile Tijana Živko i Matea Radolović, knjižničarke Gradske knjižnice i čitaonice Pula. A istarska mitološka bića u svojoj je dramskoj radionici povezala s ekologijom i arhitekturom Istre poznata pulska glumica Petra B. Blašković u sklopu programa Piu che una storia.

Poslijepodne je na terasi Circola održan Maštolov kojeg je Maštolovka Sedina posvetila macmolićima, malim bićima s crvenim kapicama. Ova bića iz narodne predaje Istre naoko su pitoma, ali, pazite se, skrivaju dlakave ruke s kandžama. U 18 sati počela je  Librofonia s glazbenim predstavljanjem slikovnice „Kako je Imra pomirila instrumente“ u izvedbi učenika Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, škole u čijoj je nakladi knjiga i objavljena. Knjigu predstavljaju mentorica Tamara Lorencin, ilustrator Vibor Juhas i Librica Iris. Dan završava Pričom za laku noć, a priču „Vile“ koju su napisale Emily Hawkins i Jessica Roux, pripovijeda djeci i njihovim roditeljima legendarna Baka Librić. (IHR)

Tweet

Posljednje novosti