Babić: Slažem se da ekološku rentu dobivaju sve općine, ali naknada za korištenje prostora pripada samo Kršanu

27.08.2013 - 11:18
TE Plomin
TE Plomin

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 107. sjednici, održanoj 1. kolovoza, ipak promijenila Odluku o visini naknade za korištenje prostora TE Plomin, pa će korist od elektrane imati čitava Labinština, a ne samo Općina Kršan u najvećem djelu i Grad Labin u manjem dijelu, kao što je bilo do sada. Za mišljenje o tome upitali smo labinskog gradonačelnika, općinske načelnike, te neke od labinskih i kršanskih političara. Izjavu Valdija Runka, načelnika Općine Kršan, nismo dobili već nam je samo rekao kako do kraja mjeseca ne želi komentirati ništa.

Rekli su:

Tulio Demetlika, gradonačelnik Labina:
- To je bila očekivana odluka nakon sastanka kojeg smo održali, ja kao gradonačelnik, načelnici labinskih općina i tadašnji župan Ivan Jakovčić s predstavnicima Vlade koja je ostala pri svome da će se u Plominu graditi TE na ugljen. Tada smo tražili da se odluka o raspodjeli naknade za korištenje prostora, tzv renta, dijeli na sve općine i grad kao što je to bilo do 2000. godine. Promjena odluke do koje je došlo nakon punih 13 godina obeštećuje sve labinske općine i time će se u proračun uplaćivati iznos koji će pomoći u realizaciji određenih projekata.

Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

Gianvlado Klarić, načelnik Općine Sveta Nedelja:
- Ne da smo zadovoljni, već smo oduševljeni ovom odlukom hrvatske Vlade. Smatramo da je to ispravljanje nepravde koja nam je učinjena prošlom odlukom. Naknada od TE Plomin za našu sredinu će biti dobar poticaj u rješavanju loše situacije koju smo naslijedili od prethodne vlasti. Ta će nam naknada uvelike pomoći u tome.

Gianvlado Klarić
Gianvlado Klarić

Ivan Franković, načelnik Općine Pićan:
– Što drugo mogu reći nego da sam zadovoljan ovom odlukom. Drago mi je da se ta renta konačno raspodijelila pravedno.

Ivan Franković
Ivan Franković

Glorija Paliska Bolterstein, načelnica Općine Raša:
- Vlada je donijela jednu razumnu i nadasve pravednu odluku. Vjerovala sam u takvu odluku i raduje me, jer sam mišljenja da se renta isplaćivala nepravedno. Odluka je dobra za sve nas koji živimo na ovom području.

Glorija Paliska Bolterstein
Glorija Paliska Bolterstein

Boris Babić, vijećnik Općinskog vijeća Kršana (IDS):
 – Da je riječ o renti za zagađivanje zraka složio bi se da je moraju dobivati sve općine.  Međutim, naknada za korištenje prostora treba pripadati Kršanu s obzirom da se TE Plomin 94% nalazi na njegovom području. Treba vidjeti je li ova odluka u skladu sa zakonom.

Boris Babić
Boris Babić

Željko Ernečić, gradski vijećnik (SDP):
– Mislim da je ta odluka u redu i s ekološkog i povijesnog aspekta. Labinština je nekada bila jedna općina. Odluka je takva bila i ranije i ne znam zašto je uopće promijenjena.

Željko Ernečić
Željko Ernečić

Silvano Vlačić, gradski vijećnik (Ulika):
- Raspodjela naknade za korištenje prostora od TE Plomin na čitavu Labinštinu je pravedna odluka, iako nisam uvjeren da će obični građani od toga imati prevelike, odnosno direktne  koristi. Stoga i dalje tvrdim da bi građanima Labinštine jedina pravična naknada za rad plominskih elektrana bila jeftinija struja za domaćinstva. Netko će, naravno, reći da takva odluka nema uporište u zakonu, pa čak i da se kosi s pravilima tržišne jednakopravnosti, ali zar nije i najnovija Odluka o raspodjeli naknade za korištenje prostora takva. Naime, svatko razuman može se zapitati po kojoj logici općine Raša ili Pićan imaju veće pravo na naknadu od recimo Općine Mošćenička Draga. Odluka o naknadi bila je politička, stoga ista politika može donijeti i uredbu o jeftinijoj struji za građane Labinštine.

Silvano Vlačić
Silvano Vlačić

Tweet

Posljednje novosti