tužba slovenskih ribara

Veliki poraz Slovenije! Stigla presuda Europskog suda

16.05.2024 - 12:56
Foto: Duško Jaramaz/PIxsell
Foto: Duško Jaramaz/PIxsell

Tužba slovenskih ribara protiv Hrvatske nije osnovana, presuda je koju je danas objavio Europski sud za ljudska prava. Protiv te odluke nije dopuštena žalba.

Podsjetimo da su slovenski ribari tužili Hrvatsku smatrajući da ona nema ovlasti izricati im prekršajne kazne zbog ribolova u vodama koje Slovenci smatraju svojima na osnovu arbitražne odluke iz 2017. Spomenimo i da se Hrvatska povukla iz arbitražnog postupka te nikada nije priznala odluku arbitražnih sudaca, koji su Sloveniji dodijelili dvije trećine Piranskog zaljeva.

Europski sud za ljudska prava u presudi, pak, jasno daje do znanja da on ne može odlučivati o valjanosti hrvatske odluke da se povuče iz arbitraže, kao ni o valjanosti i pravnim učincima same arbitražne odluke. Sud je, navodi se u presudi, primijetio da je Hrvatska svojim zakonskim aktima jasno definirala crtu razdvajanja u Piranskom zaljevu, to jest da se granica nalazi na polovici uvale. Zbog toga je čak i uputio pokudu slovenskim ribarima.

 

"Sud stoga nije pronašao osnovu za tvrdnju podnositelja da nisu mogli predvidjeti pravne posljedice svojeg ponašanja u spornim vodama kako ih je odredila Hrvatska. To je dodatno potkrijepljeno činjenicom da je spor između dviju država široko poznat, činjenicom da su mnogi takvi manji prekršaji utvrđeni i upozorenjima hrvatskih vlasti slovenskim ribarima od 2014. godine", piše, između ostalog, u presudi.

Spomenimo i da je Europski sud za ljudska prava svoju presudu započeo vrlo oštrim tonom, ističući "da su manji prekršaji zbog kojih su podnositelji zahtjeva (slovenski ribari, op. n.) bili osuđeni imali kriminalni karakter".

Veliki je ovo poraz Slovenije. Tome u prilog ide i današnji naslov u slovenskom dnevnom listu Delo o presudi koji glasi: "Najgora odluka za slovenske ribare i Sloveniju".

Europski sud za ljudska prava spominje i da je zaprimio 451 zahtjev slovenskih državljana i jedne tvrtke vezano za prekršaje dobivene zbog aktivnosti u spornim vodama Piranskog zaljeva. S druge strane, hrvatski su državljani zbog istog razloga tom sudu uputili 800 zahtjeva. Inače, kazne koje je Hrvatska izrekla slovenskim ribarima premašuju vrijednost od dva milijuna eura, a otprilike u istoj vrijednosti su i kazne koje je Slovenija ispisala hrvatskim ribarima. (B. Žižović)

Tweet

Posljednje novosti