uronite u čaroban svijet umjetnosti

Foto Predstavljeno novo izdanje festivala Treća koza u Ližnjanu

15.05.2024 - 04:50

Treća koza vas poziva da i ove godine uronite u čaroban svijet umjetnosti kroz festivalske programe performansa, predstava i radionica za djecu, umjetničkih rezidencija i međunarodnih umjetničkih programa, izložbi i predavanja u koje se možete uključiti tijekom trodnevnog izdanja festivala.

Festival se ove godine u svojem trećem izdanju održava na raznim lokacija u Općini Ližnjan u razdoblju od 30. svibnja do 1. lipnja 2024. godine.

Prvi dan festivala otvara se Muzej odbačenih predmeta u Društvenom domu Ližnjan.

 

"Potražite naš privremeni ured za zaprimanje odbačenih predmeta i donesite nam jedan predmet koji odbacujete i ispričajte nam priču o predmetu. Važno: jedna osoba donosi jedan predmet! Večernji program čini izložba prikupljenih predmeta, uz prigodni izvedbeni program u sklopu kojega tražimo nove vlasnike za odbačene predmete. Muzej odbačenih predmeta kroz neobične eksponate nudi novo razumijevanje svakodnevnih stvari, a u Ližnjanu se provodi u suradnji s Pula Herculanea d.o.o., poduzećem za komunalne usluge i održavanje čistoće, koje sljedeći festivalski dan priprema prezentacija funkcioniranja reciklažnih dvorišta te sigurnog zbrinjavanja otpada. Potražite njihov info point ispred Društvenog doma u petak od 9 do 10.30 sati i informirajte se o svemu što vas zanima na ovu bitnu temu", ističu organizatori.

Jutarnji program drugog dana festivala rezerviran je i za dječji program. U suradnji s Dječjim vrtićem Bubamara u Ližnjanu održat će se predstava i radionica Kazališne družine Susret (Nikolina Odobašić i Marijan Josipović). Predstava se bavi pitanjima tolerancije, prijateljstva i naposljetku, ljubavi.

"Na radionici s umjetnicima nakon predstave istražite izvedbene potencijale različitih žonglerskih rekvizita (loptice, poi, maramice) te osnovne elemente aktivnog akrobatskog tijela u izvedbenom prostoru", ističu organizatori.

"Tokom dana zavirite u Atelijer Zvona i Nari i pogledajte inspirativnu izložbu Ulov Ognjena Rađena i pokušajte odgovoriti na pitanje ima li razlike između ribara i umjetnika te saznajte kako su razbacane kašete na plaži kod umjetnika pobudile sasvim iracionalno uzbuđenje iz kojega nastaje ovaj kompleksan likovni ciklus izveden u nizu kombiniranih tehnika, sačinjen od 12 kašeta za ribu koje su poslužile kao prenosivi okvir, podloga, neka vrsta platna za specifičan prikaz metamorfoze ljudskog svijeta u riblji i ribljeg u ljudski", dodaju organizatori.

Večernji program drugog dana donosi predstavljanje rezultata umjetničke rezidencije (Luka Barešić, Roko Nakić, Irena Boćkai, Martina Vlahov) performansom koji je inspiriran odnosom filozofa i njegovog kućnog ljubimca. Između dekonstrukcije i "čistog blefiranja" Furscreen se bavi psihologijom humora, odnosom ljudi i ne-ljudi, potisnutog ekološkog nesvjesnog i začudnim performativnim manifestacijama ovih koncepata. Nakon izvedbe slijedi predavanje i razgovor s umjetnicima koji moderira Leo Rafolt, istaknuti teoretičar i stručnjak u polju izvedbenih studija, kazališta i suvremenih izvedbenih praksi.

"Kako bi naš okoliš održali čistim, prvi korak ka tome je da krenemo od sebe i stvorimo povoljne uvjete za vlastitu mentalnu higijenu. Umjetnica u rezidenciji, Ana Katulić/ Olga Vidačević u subotu ujutro uvest će nas u ekologiju uma i ponuditi nam alate kojima oponašajući i razumijevajući prirodne procese i pojave možemo stvoriti potreban prostor za nove ideje i kreacije. Kroz osobno, unutarnje putovanje, izvođačica se radom pokušava približiti pitanjima međupovezanosti, održivosti i kolektivne odgovornosti", ističu organizatori.

"U večernjem dijelu programa posljednjeg dana festivala predstavljamo rezultate međunarodne umjetničke rezidencije. Umjetnice Monika Matošević, Ronja Ritter i Line Guld Hedegaard Pedersen (Two Flats Theatre) otkrivaju genius loci Ližnjan kreirajući komad političkog teatra s temom ratnih sukoba u različitim vremenima. Slijede tri solo performansa koje će izvesti Tanja Ruta Grgić, Vladimir Butković i Hela Grgić. Izvedbe su inspirirane tekstovima Virginije Woolf, Rilkeovim Devinskim elegijama, odnosno trenutcima u životu koje prepoznajemo kao značajne ili ne", zaključuju orgaizatori.

Treća koza je međunarodni umjetnički festival koji nosi europsku oznaku kvalitete EFFE 2024. - 2025. čime se upisuje u zajednicu izuzetnih međunarodnih umjetničkih festivala. Festival se bavi umjetničkim propitivanjem ekološke problematike te razvojem lokalnih zajednica kroz umjetnost i teme održivog razvoja.

Festival se odvija na različitim otvorenim lokacijama i okuplja mlade kreativce i izvođačke umjetnike koji se bave umjetničkim propitivanjem ekoloških pitanja i održivog razvoja zajedno s lokalnim ekološkim farmerima i lokalnim akcijskim grupama koje predstavljaju svoj rad kao dio ekoloških farmi i ekoparkova. Poseban naglasak stavljen je na participativne umjetničke projekte koji okupljaju zajednicu oko ideja održivosti i inkluzivnosti.

Od 2021. godine Udruga Trećeprostor organizira festival u istarskoj Općini Ližnjan, fokusirajući se na izvedbe, nove medije i interdisciplinarne projekte koji se bave ekološkim pitanjima. Koncipiran je kao umjetnički odgovor na klimatske promjene i ekološku krizu kojoj svakodnevno svjedočimo, s ciljem poticanja fenomenološkog, ekološkog i etičkog razumijevanja našeg odnosa s prirodnim svijetom.

Festival Treća koza održava se uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija RH i Općine Ližnjan i uz podršku Turističke zajednice Ližnjan. (Istarski.hr)

Tweet

Posljednje novosti