nedavno započela raditi

Foto U Istri prvi put dignuta hitna helikopterska služba (foto)

14.05.2024 - 11:27
Foto: Vatrogasci Umag
Foto: Vatrogasci Umag

"Ovo je prvi put da smo digli hitnu helikoptersku službu u Istri", kaže za Istarski.hr ravnateljica istarskog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Tatjana Čemerikić nakon što je jučer u Umagu helikopter intervenirao da bi preveo jednog pacijenta u Rijeku.

"Prije sezone je to moguće samo prije 19 sati, a u sezoni će biti na raspolaganju 24 sata. U ovom se slučaju radilo o pacijentu koji je stigao na umašku hitnu službu sa lošim općim stanjem, koronarnom bolesti srca, a liječnik koji ga je pregledao procijenio je da je potrebno transportirati pacijenta čim brže i sigurnije u Rijeku jer se radi o hitnoći gdje je svaka minuta važna. Vatrogasci i policija su osiguravali mjesto gdje će helikopter sletjeti, iako je on mali i može sletjeti bilo gdje. Put od Umaga do Rijeke je otprilike 130 kilometara i 70 minuta, pa je u ovom slučaju ušteda vremena bila 20 minuta, što je značajno za pacijenta. Naš umaški tim je tako bio dalje na raspolaganju za zbrinjavanje pacijenata na tom području", pojašnjava Čemerikić.

 

Podsjetimo, Helikopterska hitna medicinska služba (HHMS) nedavno je započela s radom iz sve četiri baze - Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba.

Hrvatske interventne službe u ovom trenutku imaju na raspolaganju šest helikoptera za hitne medicinske letove, dva vojna helikoptera za poslove traganja i spašavanja, a uskoro će im se u tome pridružiti još dva policijska helikoptera.

To je najveći broj helikoptera koji je Hrvatska ikad imala na raspolaganju za hitne medicinske letove te za traganje i spašavanje. Četiri helikoptera Airbus u ponedjeljak 1. travnja počela su letjeti u sklopu Helikopterske hitne medicinske službe, dok iste poslove sa svoja dva transportna helikoptera obavlja i Ratno zrakoplovstvo. (M. Rosanda)

Tweet

Posljednje novosti