svečano otvorenje u subotu uz 'Istarsku svadbu'

Pogledajte novo ruho velike dvorane pulskog kazališta (foto)

0
Foto: Istarski.hr
Foto: Istarski.hr

Novinari su na današnjoj presici imali prilike razgledati veliku dvoranu INK-a 'Pietro Ciscutti' koja je obnavljana prethodnih osam mjeseci, prvi put nakon sada već pretpotopne 1989. godine. Ujedno je, u povodu svečane inauguracije dvorane, u subotu, 4. svibnja, najavljena premijera opere "Istarska svadba (Nozze istriane)" Antonija Smareglije, koja će se na ovom mjestu održati s početkom u 19 sati.

 

Ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić kazala je da će opera biti izvedena u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka i Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, u povodu 130 obljetnice nastanka i praizvedbe u Trstu. Opera je u Puli izvedena 1908. godine u ovom istom kazalištu čiji je kamen-temeljac postavljen 1879. godine, rekla je ravnateljica. Ravnateljica je napomenula i da je kazalište za prethodne obnove, one 1989., otvoreno na Dan grada, 5. svibnja.

Od tada su bile dvije manje obnove koje nisu ni približno mjerljive s ovom tek završenom, koja je koštala nešto manje od milijun eura. Radovi su se odvijali u dvije faze, prva je počela 20. kolovoza, a druga 20. veljače. Grad Pula je osigurao 90 posto sredstava, a ostatak resorno ministarstvo.

Luka Matticchio, arhitekt angažiran u obnovi, kazao je da su krenuli "nježno".

"Trebalo je zamijeniti stolice, a to je pak tražilo da se zamijeni pod, pa parapete, sve lože, mezzanin, drveni dijelovi su temeljito očišćeni, balkon, zamijenjena je ventilacija. Bilo je tu puno sitnih intervencija, evakuacijski sustav je poboljšan, radila se i rasvjeta. Kazalište sada broji ukupno 560 mjesta, od čega parter 259 umjesto prijašnjih 316, a balkon gotovo kao i prije, 157, precizirao je Matticchio. Iz partera su uklonjeni prvi i zadnji red te po jedna stolica u svakom redu.

Matija Ferlin, umjetnički ravnatelj INK-a, napomenuo je da se radi o iznimnom događaju, velikoj i važnoj operi, izvrsnoj suradnji dvaju kazališta te da se sve posložilo da premijera bude uz samo otvorenje obnovljene dvorane. 

Marin Blažević, redatelj predstave i intendant HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka istaknuo je da dva kazališta surađuju već niz godina. Prema njegovim riječima, nijedna suradnja među kazališnim kućama nije tako snažna i intenzivna kao ona između pulskog i riječkog kazališta. Plod jedne takve značajne suradnje bila je i izvedba "Orašara" u Puli u kazališnoj sezoni 2018./2019. godine. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa