umaška promenada

Popločenje šetališta na umaškoj rivi u punom zamahu (galerija)

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

U tijeku je kameno popločenje šetališta u centru Umaga na rivi pločama kamena vapnenca. 

Također, izvest će se i betonski masiv, odnosno kruna obalnog zida, kao i sanacija podlokanog i oštećenog zida luke Umag.

Izvođač radova je Godina gradbeništvo in druge storitve d.o.o. iz Kozine, Slovenija, a vrijednost investicije je 2.446.000 eura.

 

Riječ je o novoj fazi rekonstrukcije rive koja je započela još 2013., a dovršetak radova planira se za 2025. godinu.

"U svakom primorskom gradu gradska riva je, uz tržnicu i centralni gradski trg, najvažniji prostor i duša toga grada. Razvoj Umaga leži na vrlo zanimljivoj i kompleksnoj povijesti, no grad istovremeno ima, iako društveno bogatu, zapravo vrlo siromašnu infrastrukturnu ostavštinu. Slijedom navedenog, u svojim je razvojnim fazama morao smišljati i graditi nova centralna mjesta okupljanja te stvarati nove prostore za socijalni kontakt i društveni život, poput novoizgrađenog gradskog trga, nove rive ili pak nove tržnice", ističu iz Grada Umaga za Istarski.hr.

"Gradska riva, kao jedan od ta tri najvažnija dijela Umaga, je vrlo zahtjevan projekt zbog veličine i financijskog izdatka. Radi se o rivi duljine 2,4 kilometra i pojasa širine od 50 pa do 150 metara, što je čini jednom od najvećih gradskih riva na Jadranu. Takav prostor je bogatstvo za grad, ali istovremeno zahtjevan za uređenje i održavanje. Upravo je zbog navedenog rekonstrukcija rive započela 2013. godine, u fazama, a dovršetak radova je planiran za 2025. godinu", napominju iz Umaga.

Šetnica na rivi dio je poznatog projekta umaške promenade od Lovrečice do Crvenog vrha, koja će se protezati 40 kilometara.

Iz Grada napominju da je u tijeku izrada projektne dokumentacije za nastavak popločenja do ACI Marine Umag, u duljini od 600 metara, kao i izrada projektne dokumentacije za uređenje šetnice u dijelu od Moele prema gradu u duljini od oko jedan kilometar. (I. Balen)

 

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa