nalaz državne revizije

Grad Vodnjan netransparentno trošio reprezentaciju. Iznosi nisu mali

0
Sjedište Grada Vodnjana (Snimio Milivoj Mijošek)
Sjedište Grada Vodnjana (Snimio Milivoj Mijošek)

Državni ured za reviziju u svojem je nedavno objavljenom izvješću o financijskoj reviziji za 2022. godinu utvrdio brojne nepravilnosti i propuste u Gradu Vodnjanu, od čega su vjerojatno najzanimljiviji problemi oko netransparetnosti troškova reprezentacije. Radi se, da podsjetimo, o uobičajenim troškovima hrane i pića, smještaja, nabave prigodnih poklona i namirnica te slični troškova koji nastaju u vezi s darivanjem i ugošćavanjem poslovnih partnera i gostiju Grada.

Revizori su utvrdili da je Grad Vodnjan u nekim slučajevima propustio navesti poslovni događaj odnosno svrhu ugošćivanja, dok u drugim slučajevima za kupljenu robu nije vidljivo za koje je namjene kupljena. Iznosi nisu zanemarivi.

Konkretno, u okviru materijalnih rashoda za 2022. godinu ostvareni su rashodi za reprezentaciju u iznosu od 174.674 kuna. Treba reći da je Grad u travnju 2022. donio pravilnik o korištenju sredstava reprezentacije kojim je uređen način i uvjeti korištenja sredstava za reprezentaciju. Inače, pravo na korištenje sredstava reprezentacije imaju gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika, predsjednik Gradskog vijeća, pročelnici upravnih tijela i voditelji odsjeka te drugi službenici po odobrenju pročelnika upravnog tijela.

 

Revizijskim postupcima pregledani su računi u iznosu od 97.110 kuna, što je 55,6 posto rashoda za reprezentaciju. Na računima za ugostiteljske usluge u iznosu od 38.717,00 kuna nije naveden poslovni događaj, odnosno svrha ugošćivanja. Također, za kupljenu robu (kava, ulje, vino i drugo) u iznosu od 43.397 kuna nije vidljivo za koje je namjene kupljena, odnosno na koji je način poslužila kao reprezentacija. Evidencija izdane robe nije vođena, kažu revizori.

"Navedeno nije u skladu s odredbama članka 11. Pravilnika o korištenju sredstava reprezentacije, kojim je uređeno da svrha odnosno namjena korištenja sredstava za reprezentaciju na odgovarajući način mora biti zabilježena na računu za učinjene troškove reprezentacije te da se troškovi reprezentacije priznaju kao poslovni rashod isključivo ako je račun na kojem se trošak temelji vjerodostojan i uredno ovjeren. Također, odredbama članka 10. Pravilnika o proračunskom računovodstvu i računskom planu, uređeno je da se knjiženje i evidentiranje u poslovnim knjigama temelji na vjerodostojnim, istinitim, urednim i prethodno kontroliranim knjigovodstvenim ispravama te da je isprava za knjiženje uredna kada se iz nje nedvosmisleno može utvrditi mjesto i vrijeme njezina sastavljanja i njezin materijalni sadržaj, što znači narav, vrijednost i vrijeme nastanka poslovne promjene povodom koje je sastavljena. Vjerodostojna je isprava koja potpuno i istinito odražava nastali poslovni događaj", stoji u nalazu revizije.

Upit oko ovog propusta poslali smo Gradu Vodnjanu, te ćemo njihov odgovor objaviti čim stigne. (M. Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa