dan planeta zemlje

U Novigradu niz aktivnosti u znaku zdravlja, ekologije i zajedništva

0

Ovog vikenda, u Novigradu će se održati niz aktivnosti u znaku zdravlja, ekologije i zajedništva povodom Dana planeta Zemlje, koji se u cijelom svijetu obilježava 22. travnja.

Program obilježavanja već je započeo aktivnostima hodanja najmlađih Novigrađana, kada su djeca talijanskog vrtića "Suncokret – Girasole" i osnovnoškolci prošetali stazom uz more uz novigradsku šetnjicu.

Glavni događaj obilježavanja Dana planeta Zemlje započinje u subotu 20. travnja u 10 sati, kada će Novigrad zajedno s drugim gradovima Istre sudjelovati u županijskoj manifestaciji u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, pod nazivom Hoditi i zdravi biti. Deset kilometara duga staza pješačenja, koja počinje i završava u Kastaniji/Pineti, ispred Moto kluba Pirates, obilježit će ovaj poseban dan zdravom aktivnošću i druženjem, a sve sudionike nagradit će se besplatnim majicama i okrjepom po završetku pješačenja. Predstavnici Crvenog križa pružit će besplatno mjerenje tlaka i šećera svim zainteresiranima.

 

U subotnjem programu održat će se i tradicionalna ekološka akcija čišćenja podmorja koju organizira Sportsko-rekreativni klub podvodnog ribolova Erik Radin. Akcija će se odvijati tijekom dana u priobalnom dijelu novigradske starogradske jezgre.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje nastavit će se u ponedjeljak 22. travnja, kada će djeca iz novigradskog dječjeg vrtića hodati do Karpinjana i Parka Janeza Ziherla, te doprinijeti očuvanju prirode sadnjom stabala u Parku Irme Benčić. Ova aktivnost je dio dugogodišnje tradicije sadnje i oplemenjivanja prostora grada, tijekom koje su djeca iz oba novigradska vrtića već posadile stabla tamarisa na području Rivarele i crnogorične stablašice u Parku Novigradske biskupije, drvored sa šezdesetak stabala bagrema, čempresa i lipa, te voćke u dječjem vrtiću. U akcijama sadnje drveća u organizaciji Grada Novigradai Turističke zajednice Grada Novigrada, uz mališane iz oba novigradska dječja vrtića, tradicionalno sudjeluju i djelatnici gradskog komunalnog poduzeća Neapolis.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje nastavit će se kulturnim događanjem u večernjem programu u CMIK-u u ponedjeljak 22. travnja od 19.30 sati, kada će svi posjetitelji moći uživati u kreativnoj modnoj reviji i izložbi odjeće od papira, autorskom radu kreativne Novigrađanke Giuliane Benjak.

Gradska knjižnica Novigrad pridružila se obilježavanju Dana planeta Zemlje, organizirajući predavanje dr. sc. Vesne Bosanac na temu zdrave prehrane i očuvanja okoliša. Predavanje pod nazivom "Doprinos jednostavne, a kvalitetne prehrane očuvanju okoliša" održat će se u utorak, 23. travnja, s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici, a na predavanju možete saznati kako se zdravo hraniti, vodeći pri tome brigu o okolišu. Dr. Bosanac će primjerima pojasniti kako se mudrim odabirom namirnica i pravilnim planiranjem i kupovinom  može smanjiti otpad od ambalaže, te smanjiti prisutnost polugotovih i gotovih obroka u prehrani. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa