U Vrsaru proslavljen blagdan Sv. Andrije: Bio je čovjek od akcije!

0

„Ribari, nemojte napustiti tu staru tradiciju koja vas kroz tijek povijesti veže čak sa Sv. Andrijom apostolom“, naglasio je velečasni Željko Zec u propovjedi na svečanoj proslavi Svetog Andrije u Vrsaru. U srijedu, 30. studenog, već je drugu godinu u obnovljenoj crkvi svečanim koncelebriranim misnim slavljem proslavljen blagdan Sv. Andrije apostola. Uz koncelebraciju mr. Lina Zohila, župnika domaćina, misu je predslavio vlč. Željko Zec, porečki župnik i dekan Porečkog dekanata. Za vraćanje negdašnjeg sjaja i proslavi i crkvici  Sv. Andrije, najzaslužniji je svakako mr. Zohil koji je, od svog dolaska u Vrsar kao župnik prije dvije godine, pokrenuo i realizirao čitav niz sustavnih i temeljitih obnova na više sakralnih objekata, kojih u Vrsaru, kao i u svim drevnim primorskim gradićima, ima mnogo.

Uz koncelebraciju mr. Lina Zohila, župnika domaćina, misu je predslavio vlč. Željko Zec
Uz koncelebraciju mr. Lina Zohila, župnika domaćina, misu je predslavio vlč. Željko Zec

I vrijeme održavanja te proslave bilo je prilagođeno specifičnom dnevnom rasporedu poslova u ribarstvu, pa je stoga okupljanje pored groblja započelo u 13 sati, nakon čega je prema crkvici krenula procesija na čijem je čelu nošena slika Sv. Andrije. Po očišćenoj stazi, obnovljenoj svježim slojem šljunka, procesija je stigla do crkvice. Velečasni Zec je na početku homilije okupljenim domaćim vjernicima naglasio da im ova obnovljena crkva služi na čast  i ponos.

„Misija je i poslanje svakoga tko je kršten u Kristu, srcem vjerovati i onda tu vjeru prenositi svojoj okolini“, rekao je propovjednik. „Svjedočiti i poučavati o vjeri koju se nosi u srcu napose je bitno u odgoju mladih, kako u obitelji u odnosu roditelja prema djeci, tako i u širem smislu rada sa mladima u clju stvaranja pozitivnog društva budućnosti koje će se, imajući usađene zdrave moralne i životne vrednote, znati nositi s poteškoćama“, istaknuto je u daljnjoj propovijedi.

Govoreći o liku Sv.Andrije, propovjednik je rekao da je on bio čovjek od akcije, spomenuvši kako je upravo on prvi pozvao Petra k Isusu, te zajedno s Filipom odveo skupinu ljudi koji su htjeli vidjeti Isusa. Bio je i do kraja dosljedan  vjernosti Isusu, a ubijen je razapinjanjem na križ, od kuda i potječe naziv prometnog znaka-Andrijin križ.

Prije kraja, uz blagdan Sv.Nikole, pročitan je ulomak iz Poruke pomorcima i ribarima biskupa Ivana Milovana u svojstvu predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca.

Mr. Zohil je na kraju zahvalio tvrtakama i pojedincima koji su dali svoj materijalni doprinos i sudjelovali u finalnom uređenju crkvice Sv. Andrije: Komunalnom poduzeću Montraker d.o.o. za uređenje okoliša crkve i pristupnog puta, tvrtki Kamen iz Pazina za šljunak, gospodinu Mauriciju Matukini koji je izradio kamene klupe ispred crkve te skupini od 6 župljana koji su darovali svoje vrijeme i  zajedno sa župnikom napravili akciju čišćenja vegetacije pored puta i oko crkve. A svoj doprinos uređenju ove crkve dao je i velečasni Zec.  Naime, dok je još bio labinski dekan,  poklonio je za crkvu Sv. Andrije oltarnu mensu na kojoj se sada služi sveta misa. Velečasni Zec i vrsarski župnik potječu iz iste župe, iz Žminja, što je domaćin i spomenuo u zahvali predslavitelju.

Osim mnoštva vjernika iz Vrsara i Funtane, ovom su slavlju nazočili i načelnici ovih dviju susjednih općina, Franko Štifanić i Tomislav Čoga. Proslava je nastavljena druženjem na prostoru oko crkve, uz hranu i piće, što su osigurali Općina i Turistička zajednica. (G.K.)

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa