'neki novi klinci'

Jedan istarski kandidat za Sabor dobio podršku talijanskih neofašista

0
Corrado Dussich (desno) i Maurizio Zennaro (lijevo) predaju Državnom izbornom povjerenstvu kandidacijsku listu za parlamentarne izbore 2024. (Foto: Josip Regović/PIXSELL)
Corrado Dussich (desno) i Maurizio Zennaro (lijevo) predaju Državnom izbornom povjerenstvu kandidacijsku listu za parlamentarne izbore 2024. (Foto: Josip Regović/PIXSELL)

Jedini protukandidat "vječnom zastupniku" Furiju Radinu na izborima za zastupničko mjesto predstavnika talijanske nacionalne zajednice u Hrvatskom saboru, zamjenik gradonačelnika Buja iz redova talijanske zajednice Corrado Dussich, dobio je ovih dana otvorenu podršku kontroverznog političara iz Italije Renza de'Vidovicha, inače rođenog Zadranina i nekadašnjeg zastupnika u talijanskom parlamentu neofašističkog pokreta "Movimento Sociale Italiano - Destra Nazionale". Osim jasne povezanosti s fašističkom ideologijom, taj 90-godišnjak cijeli svoj politički angažman posvetio je dosljednoj promociji iredentističkih stavova koji, recimo, žale za talijanskim gubitkom Istre i dijela Dalmacije nakon Drugog svjetskog rata. Dakle, po njima, ti bi se teritoriji zapravo trebali vratiti Italiji jer joj pripadaju, što kulturološki, što povijesno. Osim toga, De'Vidovich je i dogradonačelnik "slobodne općine Zadar u izgnanstvu", što god to značilo.

Između ostalog, pamti se i De'Vidovicheva podrška još kontroverznijem tadašnjem hrvatskom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, o čemu je pisala Slobodna Dalmacija. Tako je De’ Vidovich, recimo, objasnio čitateljima da je snimka mladog Hasanbegovića s ustaškom kapom na glavi zapravo - sramotna fotomontaža.

Da bi situacija bila čudnija, od dobro informiranih Dussichevih sunarodnjaka iz sjeverne Istre neslužbeno saznajemo da je njegova kandidatura iznenadila i lokalne talijanske zajednice Bujštine, iste one koje su ga i predložile za zamjenika gradonačelnika Buja, što je zapravo i legitimno, no moralno podosta dvojbeno. Podsjetimo, Dussich je kandidaturu predao u zadnji tren, dan prije roka za predaju lista, a zamjenik mu je Maurizio Zennaro.

 

Na naš upit da komentira podršku talijanskih neofašista, Dussich nije bio pretjerano razgovorljiv. Nakon što smo se predstavili, kazao nam je da imamo pravo na samo jedno pitanje. Potom je rekao da ne zna ništa o De'Vidovichevoj podršci.

"Za njega sam čuo, ali ga osobno ne poznajem. Ne mogu reći ništa o njemu, niti da je dobar, niti da je loš. U predizbornoj sam kampanji i Renzo de'Vidovich je moj najmanji problem, odnosno nije mi problem. Ne znam što da vam kažem, svatko podržava koga misli da treba podržati. Završili smo. Doviđenja i ugodan dan", poručio nam je Dussich i poklopio slušalicu.

Uglavnom, iako se govorilo o tome da najdugoviječniji hrvatski zastunik Radin ponovo neće imati protukandidata, budući da trenutna garnitura istarskih talijana očito nije politički "odgojila" neke nove predstavnike, izgleda da će ovog puta biti dvoboja. Ukoliko Radin osvoji mandat, bit će mu to 10. ulazak u Sabor, sve od 1992. godine. S druge strane, ako pobijedi Dussich, talijani će imati zastupnika kojeg otvoreno podržavaju talijanski fašisti. (Marcello Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa