posjetili pulski centar

Gračišće, Sveti Petar u Šumi i Cerovlje žele svoje coworking prostore

0
Studijski posjet pulskom Coworking centru
Studijski posjet pulskom Coworking centru

Mladi poduzetnici, obrtnici i donositelji odluka iz područja središnje Istre posjetili su Coworking Pula, trenutno najveći i najnoviji coworking prostor u Istri, otvoren krajem prošle godine.

Glavni cilj posjeta bio je upoznati se s radom poduzetničkog inkubatora i coworking prostora kao koncepta dijeljenog radnog prostora, prikupiti ideje za osmišljavanje novih prostora za poduzetnike i obrtnike na području središnje Istre te raspraviti mogućnosti potencijalne suradnje s pulskim inkubatorom.

Važnost sudjelovanja u ovakvoj aktivnosti prepoznale su i sve tri općine iz središnje Istre koje su u narednim godinama iz sredstava namijenjenih Integriranim teritorijalnim ulaganjima (ITU mehanizam) najavile izgradnju coworking i inkubacijskih prostora – Gračišće, Sv. Petar u Šumi i Cerovlje, a čiji su predstavnici također sudjelovali u posjetu.

 

Sudionici su saznali više o samom projektu izgradnje Coworkinga Pula i povijesti razvoja poduzetničke infrastrukture u Puli te su razgledali objekt pod vodstvom predstavnice Istarske razvojne agencije (IDA) koja objektom upravlja. Najzanimljiviji dio posjeta bilo je predstavljanje poduzetnika – korisnika prostora Coworkinga i poduzetničkog inkubatora, kojim također upravlja IDA.

- Nama je, imajući na umu naše planove za uređenje gradske jezgre u Gračišću, bilo vrlo vrijedno iz prve ruke čuti priče i iskustva aktualnih korisnika coworking prostora, kako bismo prilikom osmišljavanja prostora mogli stalno imati na umu što je budućim korisnicima najvažnije, jer jedino ćemo tako privući poduzetnike i obrtnike u naš budući coworking. Smatram da su pozitivne strane korištenja zajedničkog radnog prostora, koje su istaknuli ovdašnji korisnici, djelovale vrlo poticajno na mlade poduzetnike i obrtnike koji su došli s nama, kazao je Ivan Jeromela, načelnik Općine Gračišće, koja u narednim godinama planira u prostoru Kašće otvoriti coworking prostor.

Iako se nerijetko smatra kako je središnja Istra u nezavidnom položaju, jer je slabije razvijena od obalnog područja ili manje naseljena od urbanog središta kao što je Pula, jedna od poduzetnica u svom je predstavljanju istakla prednosti prostora središnje Istre.

- U manjim sredinama kao što su mjesta središnje Istre krije se veliki potencijal. Biti okružen prirodom, bez svakodnevne gužve i neprestane buke je neprocjenjivo, a sve je veći broj poduzetnika u potrazi upravo za takvim radnim okruženjem, rekla je ona i ovim riječima dala dodatni vjetar u leđa projektima izgradnje poduzetničke infrastrukture planirane za središnju Istru.

Ovo je bio prvi od tri planirana studijska posjeta poduzetničkim inkubatorima diljem Istre, a koji se održavaju u sklopu Erasmus + projekta "Participativno upravljanje poduzetničkom infrastrukturom: mladi poduzetnici u dijalogu s donositeljima odluka", koji partnerski provode Razvojna agencija Srce Istre, Grad Pazin, Udruženje obrtnika Pazin i udruga Centar za mlade Alarm Pazin. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa