Kod Poreča se otvara vinska oaza vrijedna pažnje
Premda je mnogima na spomen vinarije Saints Hills prva asocijacija Pelješac, Ernest i Ivana Tolj još su 2007. godine kupili posjed od 15 hektara u istarskom mjestu Radovani, u blizini poznate zvjezdarnice u Višnjanu i samo 12 kilometara od Poreča, piše Dobra hrana.
Ondje su trenutno u tijeku završne pripreme za veliko otvorenje vinarije Cantina, koja bi svoja vrata za prve posjetitelje trebala otvoriti početkom svibnja. Kad skrenete u to malo mjesto, samo pratite cestu koja će vas odvesti do kraja sela, nastavite vožnju prateći zidine posjeda s lijeve strane dok ne vidite ulaz u vinograd Sv. Ante, najviši vrh jugozapadne Istre na čijem se posjedu nalazi nova istarska vinarija, koja će uz poznata i nagrađivana Saints Hills vina, gostima pružati uslugu smještaja u tri apartmana te više dobro promišljenih jela u njihovu restoranu.
Iz vinograda Sv. Ante, inače, dolazi većina bijelih vina iz Saints Hills portfelja: uspješni blendovi malvazije i chardonnaya Nevina i Mala Nevina, bijeli bordoški blend Frenchie i ponajbolji hrvatski chardonnay Le Chiffre, koji je uvršten na popis 100 najboljih vina svijeta 2023. Wine Enthusiasta zasjevši na visoko 35. mjesto.
U Istru smo stigli uoči 17. rođendana vinarije Saints Hills i rođendana Ernesta Tolja, ali i dvije godine otkako su počeli radovi na posjedu. Dočekao nas je Deni Mandić, partner obitelji Tolj, koji će voditi restoran Cantine. Njemu je tek 31 godina, ali kako je uz oca Josipa od malena u ugostiteljstvu, kaže, itekako ima iskustva i znanja, ali i odgovornost prema povjerenju koje su mu ukazali partneri.
Prilazi nam s osmijehom i Roberto Štokovac, enolog vinarije kojemu su tek 27 i ovo mu je prvo zaposlenje. No, neka vas to ne zavara. Ovaj mladić, rodom iz Mužića, svaki trs na ovom posjedu ima "u malom prstu" i rado priča o svemu što su napravili u posljednje dvije godine otkako je u Saints Hillsu.
"Na 149 tisuća četvornih metara imamo više od 70 tisuća trsova sorti chardonnay (oko 60 tisuća), sauvignona (oko 8 tisuća) i semillona (5 tisuća) na crvenoj istarskoj zemlji. Od toga je oko 20 tisuća novih nasada posađenih 2023., dok su stari nasadi ovdje od 2006. godine", kaže nam vodeći nas prema vinariji koja se nalazi sa stražnje strane Cantine.
U njihovu podrumu je, nastavlja, oko sto tisuća litara vina, što u betonskim tankovima, što u francuskim hrastovim bačvama brenda Nadalie i Francois Freres", govori Štokovac naglašavajući kako mnogi pitaju zašto im daju prednost ispred hrvatskih hrastovih bačvi, no odgovor je, dodaje, vrlo jasan: "Sve francuske bačve su iste, nema oscilacija u kapacitetu, a i kvaliteta im je bolja".
Podrum je, iako u istoj razini kao restoran, otporan na vremenske (ne)prilike. "Svaki od tankova ima svoj sustav hlađenja. Sve fermentira na betonu na nekih 16, 17 stupnjeva što je znatno lakše nego u, primjerice, tankovima od inoksa".
Više pročitajte ovdje.