Poznatiji po provalama nego vinima

Poznati istarski vinar nije dugo izdržao na slobodi, opet je u zatvoru

0
Zatvor u Puli (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Zatvor u Puli (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Istarski vinar iz Zamaskog dola Darko Matijašić koji je poznatiji po provalama i fešti koju tradicionalno organizira za Martinje, nego po svojim vinima, ponovno je iza rešetaka.

Ovog je puta osumnjičen da je provaljivao u kuće za odmor u Rojnićima kraj Barbana. Uhićen je nakon što je 5. travnja ušao u dvorište, a potom i u unutrašnjost kuće, gdje je iz novčanika 55-godišnjeg Nijemca ukrao nešto novaca, a 31. prosinca prošle godine u noćnim satima je na isti način ušao u kuću za odmor i 36-godišnjem Slovencu stotina eura.

Policijski službenici su također otkrili da je ovaj 60-godišnjak u još četiri navrata i to u listopadu 2023. i u tri navrata u ožujku 2024. godine, pokušao izvesti krađe kada je preskakanjem zida ulazio u dvorište kuće za odmor nakon čega nije uspijevao ući u unutrašnjost kuće.

 

Nažalost, to je samo ono što se zna, jer istražitelji vjeruju da je počinio još mnogo krađa diljem Istre, koje je, barem za sada, teško dokazati.

Ovo mu neće biti prvi boravak u zatvoru, jer je prvi put uhićen prije 16 godina, a u početkom lanjske godine u zatvoru je završio zbog provala tijekom kolovoza 2022. na Poreštini. Tada je počinio dva kaznena djela teške krađe i dva pokušaja teške krađe.

Najprije je 1. kolovoza u Rakovcima provalio u kuću za odmor i ukrao novac 32-godišnjem Nijemcu oštetio za nekoliko tisuća kuna. Iste je noći također u Rakovcima ušao u prostorije kuće za odmor iz koje nije ništa otuđio.

Svoj pohod nastavio je u Rovinjskoj ulici u Poreču 24. kolovoza u ranim jutarnjim satima kada je provalio u kuću u kojoj se nalazio 50-godišnji Nijemac, te je ukrao više stotina kuna, da bi ga nakon toga policijski službenici zatekli po izlasku iz kuće u ulici Maura Gioseffija u Poreču u koju je također pokušao provaliti i ubrzo uhitili.

Zbog serije provala na Poreštini, u veljači 2023. godine pravomoćno je osuđen na godinu i pol zatvora, od čega je šest mjeseci proveo u pulskom zatvoru, a preostalih godinu dana dobio je uvjetno s rokom kušnje od pet godina. Dakle, ako u idućih pet godina napravi bilo kakav krimen, vratit će se u zatvor na odsluženje preostalih 12 mjeseci kazne.

I eto, vratio se!

Vinar iz Zamaskog dola postao je toliko predvidljiv da će ga, kada odsluži sadašnju kaznu, policajci vjerojatno posjećivati nakon svake provale u kuće za odmor u kojima borave strani turisti. (N. Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa