IDS i SDP sa zajedničkim kandidatima za župana i gradonačelnika Pule?

05.07.2024 - 05:02
IDS i SDP sa zajedničkim kandidatima za župana i gradonačelnika Pule?

Iako su u razmaku od samo nekoliko dana tajnik istarskog SDP-a Siniša Gordić i predsjednik IDS-a Dalibor Paus izričito odbili mogućnost da ove dvije stranke zajedno podrže Borisa Miletića za još jedan mandat župana, a Gordiću nije privlačna ni ideja o izbornoj suradnji ovih dviju stranaka, među članovima IDS-a i SDP-a ipak se ozbiljno 'kuha' ova inicijativa.

Kao što će se HDZ i Domovinski pokret vrlo vjerojatno dogovoriti da HDZ podrži kandidata DP-a za gradonačelnika Vukovara, a zauzvrat DP podrži HDZ-ovog kandidata za župana Vukovarsko-srijemske županije, iz jedne struje istarskog SDP-a krenula je inicijativa da IDS podrži SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Pule, a SDP bi onda podržao IDS-ovog kandidata za župana. Iz SDP su potom predložili, a djelu IDS-ovaca to uopće nije mrska ideja, da za župana obje stranke podrže nezavisnog kandidata Borisa Miletića.

 

Dalibor Paus je na nedavnom Saboru stranke izričito rekao da Miletić nikako ne može biti IDS-ov kandidat za župana, ali to je za sada samo njegov osobni stav, jer niti jedno stranačko tijelo nije donijelo takvu odluku. No, Miletić nije SDP-ov uvjet, pa u obje stranke vjeruju da IDS sigurno može predložiti kandidata za župana kojeg bi podržao i SDP.

Veći problem biti će zajednički kandidat za gradonačelnika Pule. Iz SDP-a stižu stidljivi signali da bi Peđa Grbin, kada na jesen SDP-ove uzde prepusti svom nasljedniku, vrlo vjerojatno Siniši Hajdašu Dončiću, prihvatio kandidaturu za gradonačelnika Pule. No, da bi ušao u fajt s aktualnim gradonačelnikom Filipom Zoričićem, Grbin mora biti siguran u pobjedu, a to ne može bez podrške IDS-a.

IDS-ovcima s kojima sam pričao, uopće nije mrska ideja o obnovi nekadašnjeg prijateljstva sa SDP-om, koje je Zoran Milanović naprasno razvrgnuo 2012. godine. Ranjenom IDS-u dobro bi došao savez sa SDP-om, a istarski SDP-ovci se dobro sjećaju da je stranka u Istri najbolje stajala upravo u vrijeme bliske suradnje s IDS-om. Uostalom, dok stranka Možemo raste na račun glasova SDP-a i IDS-a, u obje su stranke shvatili da više nije vrijeme za međusobna neprijateljstva.

Da je na idućim lokalnim izborima moguća koalicija IDS-a i SDP-a potvrdio je za naš portal u veljači ove godine i prvi čovjek istarskog SDP-a Vili Bassanese. „Građani će pokazati je li to dobro. Vidjet ćemo kakvi će biti rezultati na parlamentarnim izborima. Ako većina građana Istre bude glasala za IDS i SDP, poručit će da je to rješenje nekog problema prema nekoj stabilnosti“, rekao je tada gradonačelnik Umaga, a rezultati izbora to su i potvrdili.

Međutim, njegova desna ruka Siniša Gordić je prije dva dana na isto pitanje odgovorio: „Reći ću da sam blago rečeno vrlo suzdržan oko toga, da ne kažem protiv“.

No, Gordićevo mišljenje ne dijele svi članovi istarskog SDP-a. Iako još nema nikakvih službenih inicijativa i odluka u tom smjeru, i među IDS-ovcima i SDP-ovcima ima dosta članova koji podupiru moguću suradnju ovih dviju stranaka na idućim lokalnim izborima.

Tweet