U Vodnjanu se već razmišlja o vremenu nakon Edija Pastrovicchija

19.06.2024 - 05:02
U Vodnjanu se već razmišlja o vremenu nakon Edija Pastrovicchija

Protekle nedjelje su u Gradu Vodnjanu prvi put u povijesti održani izbori za vijeća mjesnih odbora. Prema očekivanjima, najviše glasova i vijećnika osvojile su liste IDS-a, ali još je rano za bilo kakve predizborne prognoze uoči lokalnih izbora u svibnju iduće godine.

Vodnjan je za IDS posebno bolna točka jer je upravo poraz u tom gradu na prošlim lokalnim izborima pokrenuo sve one 'crne labudove' koji su tu stranku pokosili u drugom krugu glasovanja, u kojem je IDS izgubio već gotovo dobivenu utakmicu za gradonačelnika Pazina i zamalo ostao bez župana.

 

Od svih stranaka koje djeluju u Vodnjanu, IDS ima najveće izglede za osvajanje vlasti na idućim izborima i planove mu jedino može poremetiti neka zanimljiva nezavisna lista koja bi se mogla formirati uoči izbora kao i prije četiri godine. To sigurno neće biti nezavisna lista Edija Pastrovicchija, koja je pomela IDS prije četiri godine i to iz tri razloga: jer ta lista više ne postoji, jer se Pastrovicchio u međuvremenu učlanio u stranku Republika i što su građani Vodnjana prilično razočarani učinkom dosadašnje vlasti.

Naime, mnogi su naivno očekivali da će Pastrovicchijevi sponzori iz Infobipa (kao što je svojevremeno Plinio Cuccurin učinio u svojim Balama), nešto od svog ogromnog bogatstva uložiti u svoj grad, da će građanima Vodnjana pokloniti neko igralište, dvoranu, dječji vrtić ili barem, umjesto Grada otkupiti zgradu bivše Astre i pretvoriti je u objekt koji bi bio na korist svim građanima.

Od toga, nažalost, nije bilo ništa, pa je među Vodnjancima brzo splasnuo entuzijazam s kojim su u ljeto 2021. godine dočekali promjenu vlasti.

Raspad nezavisne liste

Osim birača, u Edija Pastrovicchija razočarali su se i članovi njegove liste. Prvi se od njega javno ogradio vijećnik Denis Sgagliardi. On nije bilo kakav vijećnik jer je društveno angažiran na Vodnjanštini bio puno prije Pastrovicchija. Sgagliardi je još uoči lokalnih izbora 2013. godine bio na čelu Građanske inicijative 'zaSLUŽITI - per SERVIRE e MERITARE'. Lista se tada spremala za izbore, a Sgagliardi je trebao biti kandidat za gradonačelnika, ali nisu se uspjeli organizirati pa su odustali. Među aktivnijim članovima Inicijative tada je bio i Edi Pastrovicchio. Osam godina kasnije njihove uloge su se zamijenile. Nezavisni kandidat za gradonačelnika Vodnjana postao je Edi Pastrovicchio, a Denis Sgagliradi bio je običan član liste.

Međutim, sloga među članovima liste Edija Pastrovicchija potrajala je samo dvije godine. Denis Sgagliardi je 5. srpnja 2023. godine obavijestio javnost da zbog narušenih odnosa s gradonačelnikom Edijem Pastrovicchijem i predsjednicom Gradskog vijeća Rominom Bilić izlazi iz Kluba vijećnika nezavisne liste Edija Pastrovicchija.

No, to je bio tek početak raspada te liste, ali i samog smisla njenog postojanja. Nezavisnu listu dokinuo je sam Pastrovicchio kada je na samom početku ove godine pristupio novoosnovanoj stranci Republika.

Tada je šira javnost prvi put doznala da je na nezavisnoj listi Edija Pastrovicchija bilo i troje članova vodnjanskog SDP-a. "Prelaskom gradonačelnika Pastrovicchia u političku stranku Republika izgubio se smisao postojanja nezavisne liste“, poručili su 21. siječnja gradski vijećnici Sandra Franjul i Daniele Manzin te vijećnik čiji je mandat u mirovanju Andrea Baressi. Oni su tog dana istupili iz nezavisne liste i od tada u Gradskom vijeću Vodnjana nastupaju kao vijećnici SDP-a.

Pastrovicchijeva stranka u Vodnjanu dobila samo tri glasa

Ne znamo tko je Pastrovicchija uvjerio da je ulazak u Republiku dobra stvar za njega, ali već parlamentarni izbori u travnju pokazali su da je to bila promašena politička odluka. Stranka, koju je osnovao Damir Vanđelić, nije osvojila niti jedan saborski mandat, a u VIII. Izbornoj jedinici osvojila je svega 1,86 posto glasova.

U Gradu Vodnjanu najviše glasova dobila je SDP-ova koalicija – 868 ili 36,10%, na drugo mjesto iznenađujuće se popeo HDZ sa 450 (18,71%), a treći je bio IDS sa 416 (17,30%) glasova. U Vodnjanu, u kojem je gradonačelnik jedan od njihovih najistaknutijih članova, više od Republike dobili su Možemo, Most, Domovinski pokret i Radnička fronta. Pastrovicchijeva Republika u Vodnjanu je osvojila samo 75 glasova (3,11 posto).

Još gori rezultat ova je stranka ostvarila na EU izborima. Od 25 listi, Republika je bila tek 20. po broju glasova. Više glasova od njih dobile su i egzotične stranke poput Agrarne stranke ili Pokreta za životinje. No, pravi debakl Republika je na EU izborima doživjela u Vodnjanu, osvojivši točno tri glasa, što znači da ni svi članovi uže obitelji Edija Pastrovicchija nisu glasali za njegovu stranku.

Totalni 'raspad sistema' aktualne vodnjanske vlasti dogodio se dan nakon EU izbora kada je predsjednica Gradskog vijeća Romina Bilić podnijela ostavku i napustila Vijeće.

Nakon svega Edi Pastrovicchio je ostao sam, s minimalnim šansama da na izborima u svibnju iduće godine ponovo osvoji gradonačelnički mandat. Nezavisnu listu sigurno više neće slagati, a upitno je hoće li stranka Republika nakon dva izborna debakla preživjeti do lokalnih izbora.

HDZ-u raste popularnost 

Jedno od iznenađenja idućih lokalnih izbora u Vodnjanu sigurno će biti HDZ koji je na parlamentarnim izborima u tom gradu osvojio više glasova od IDS-a. Na izborima za Vijeća mjesnih odbora, održanim u nedjelju, HDZ je imao liste u tri od šest mjesnih odbora (od ostalih stranaka samo je IDS još imao liste), što pokazuje da odličan rezultat na parlamentarnim izborima nije posljedica isključivo popularnosti saborskog zastupnika Antona Klimana, koji živi u Vodnjanu, već da je stranka dobro organizirana i na terenu. Naravno, teško je očekivati da HDZ može osvojiti Vodnjan, ali će sigurno biti značajna snaga u budućem sazivu Gradskog vijeća Vodnjana, gdje ih godinama nije bilo.

Osim HDZ-a, te IDS-a, koji se pod vodstvom Igora Orlića ponovo diže, solidne izglede za ulazak u Gradsko vijeće mogla bi imati i nezavisna lista koju navodno slažu bivši gradonačelnik Klaudijo Vitasović i njegov zamjenik Filip Macan.

Velika nepoznanica je i SDP koji, iako formalno ima vijećnike u Gradskom vijeću, u Vodnjanu praktički ne postoji. Ukoliko se uspiju organizirati do izbora, mogli bi također biti značajna snaga u budućem Gradskom vijeću.

Uglavnom, u Vodnjanu se već ozbiljno razmišlja o vremenu nakon Edija Pastrovicchija.

Tweet