EU izbore obilježili rekordno niska izlaznost i dva fenomena

12.06.2024 - 04:18
EU izbore obilježili rekordno niska izlaznost i dva fenomena

Izbor članova za Europski parlament iz Republike Hrvatske obilježilli su rekordno niska izlaznost i dva izborna fenomena – uspjeh Stephena Nikole Bartulice i zamalo uspjeh influencerice Nine Skočak.

Od ukupno 3.524.179 birača upisanih u popise birača, glasovanju je pristupilo 752.264 birača, što iznosi samo 21,35%, a to je bila uvjerljivo najmanja izlaznost među svim članicama EU.

 

Nekoliko je razloga za ovako malu izlaznost.

Prvi razlog je što hrvatski političari i mediji ni nakon 11 godina hrvatskog članstva u EU, građane nisu uspjeli uvjeriti u važnost EU izbora. Uoči ovih izbora tome sigurno nisu pomogli ni članci u ozbiljnim mainstream medijima u kojima se, umjesto o programima i ovlastima EU parlamenta, senzacionalistički pisalo o plaćama i drugim privilegijama EU zastupnika.

Drugi razlog je zamor građana, ali i političara od nedavnih parlamentarnih izbora. Da vremenska razlika između ovih dvaju izbora nije bilo tako mala, niti dva mjeseca, vjerujem da bi izlaznost na EU izborima bila puno veća.

Treći razlog su bili tzv. duplići, ista imena na listama za parlamentarne i EU izbore, čime su sami političari biračima slali pogrešne poruke o važnosti EU izbora.

Izlazak na izbore mora ostati dobrovoljan

Nakon ovako male izlaznosti ponovo je pokrenuta i rasprava o tome trebali li i u Hrvatskoj, poput Belgije i Luksemburga, izlazak na izbore biti obavezan, odnosno da se neopravdani neizlazak novčano kažnjava.

Protiv sam toga i mislim da bi to bila duboko pogrešna odluka. Naime, izlazak na izbore i dalje mora ostati samo pravo, a ne i obaveza, jer kada bi se nekoga, naročito mlade ljude, na silu tjeralo da moraju glasati; u EU parlamentu, Saboru, te gradskim i općinskim vijećima završavali bi svi mogući čudaci i ridikuli koje bi, oni koji su morali izaći na izbore, namjerno i iz protesta zaokruživali.

Parlamentarni izbori u travnju, na kojima je izlaznost, ovisno o izbornim jedinicama, iznosila od 60 do 70 posto, pokazali su da je građane moguće motivirati na veći izlazak na izbore.

Druga posebnost ovih EU izbora bili su uspjeh Stephena Nikole Bartulice i zamalo uspjeh influencerice Nine Skočak.

Bartulica nije izoliran hrvatski slučaj - to je svjetski trend

Bartulica, koji je bio drugi na listi Domovinskog pokreta, osvojio je čak 35.303 preferencijalnih glasova. Više od njega dobili su samo Andrej Plenković (HDZ) i Biljana Borzan (SDP). Njegova imovinska kartica bila je medijski najzanimljiviji dio predizborne kampanje za EU izbore, a njegovo izmotavanje i izbjegavanje odgovora odakle mu novac za osnovne životne potrebe, bilo je toliko tragikomično da se čovjek zapita koji mentalni sklop mora imati birač koji nakon svega toga može njegovo ime zaokružiti na izbornom listiću.

Umjesto da odgovara na pitanja novinara odakle mu novac, Bartulica je cijeli slučaj pretvorio u zavjeru lijevih medija, što je očito naišlo na plodno tlo među njegovim biračima.

Međutim, to nije izoliran hrvatski slučaj. Riječ je o sve prisutnijem trendu u čitavom demokratskom svijetu, a to je izrazito nepovjerenje desnog biračkog tijela prema manistream medijima. Najbolji primjer je uspjeh bivšeg i mogućeg budućeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji je svaki negativni članak, svaku očiglednu aferu, pa čak i kaznenu prijavu, za sada uspio okrenuti u svoju korist.

Treća posebnost EU izbora u Hrvatskoj bila je Gen Z nezavisna lista Nine Skočak. Ona je na izborima osvojila čak 4 posto glasova i iza sebe ostavila Most, Mislava Kolakušića, Karolinu Vidović Krišto, Ladislava Iličića i mnoge druge etablirane političare.

Nina Skočak svakako je najpozitivnija pojava ovih EU izbora. Ona je pokazala da kod mladih ljudi, ako im se pristupi putem njihovih kanala i temama koje njih zanimaju, itekako postoji interes za politiku. Nažalost, političari i maistream mediji, često zaboravljaju da na društvenim mrežama, naročito na TikToku, postoji cijeli jedan 'paralelni svemir', osoba i ideja koje slijede stotine tisuće pratitelja, što su brojke o kojima mnogi političari mogu samo sanjati. (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Tweet