Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Flego je previše ojačao da bi karijeru okončao kao čato u Vodovodu

3
Flego je previše ojačao da bi karijeru okončao kao čato u Vodovodu

Valteru Flegi dogodio se najveći peh koji se može dogoditi političaru na prvom mjestu izborne liste, a to je osvojiti više od pet posto glasova (koliki je izborni prag u Hrvatskoj), a ne ući u parlament. Lista Fair Play, kojoj je Flego bio nositelj, na izborima za Europski parlament osvojila je 5,61 posto glasova, ali d'Hondtovim obračunom to nije bilo dovoljno za jedan mandat.

Za njegovu utjehu, to se događa samo najvećima. Plinio Cuccurin sa svojom je Ladnjom na parlamentarnim izborima 2011. godine u VIII. izbornoj jedinici osvojio 5,14 posto glasova. Otišao je spavati u uvjerenju da je postao saborski zastupnik, a ujutro se probudio bez mandata.

 

U IDS-u su se pak cijelo vrijeme pribojavali jedne druge hipotetske situacije, da lista Fair Play osvoji mandat, ali da netko drugi s liste, primjerice Milorad Pupovac, osvoji više preferencijalnih glasova od Flega. Da se to dogodilo, predsjednik PGS-a Darijo Vasilić u sebi bi sigurno zlurado promrmljao: 'Karma je kučka'. Naime, on je na nedavnim parlamentarnim izborima bio drugi na listi IDS-a i PGS-a. Iako je ta lista osvojila dva mandata i iako je on osvojio više od 10 posto preferencijalnih glasova, ostao je bez Sabora jer je četvrti na listi, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić dobio 32 glasa više.

IDS-u su do ove nedjelje očito dobro išli penali i produžeci. Nakon što je Boris Miletić sa 40 glasova više od Danijela Ferića 2021. godine postao župan, Peršurić je s 32 glasa više od Vasilića postao saborski zastupnik.

Međutim, Flego je dobio uvjerljivo najviše preferencijalnih glasova na Fair Play listi. Njega je na izbornom listiću zaokružilo čak 18.876 (45,36 %) birača, dvostruko više od Milorada Pupovca (9.056 ili 21,76 %).

Za usporedbu, svi IDS-ovi kandidati na nedavnim parlamentarnim izborima zajedno su dobili manje od Valtera Flega - 17.239 glasova. Pojedinačno, predsjednik stranke i prvi na listi Dalibor Paus osvojio je 5.343 preferencijalnih glasova, slijede Loris Peršurić (4.065), Emil Daus (2.572), Valter Glavičić (2.279), Marko Paliaga (1.131), Anteo Milos (928), Katarina Nemet (442), Helga Može (327) i Tajana Masovčić (152).

Dakle, svi oni zajedno osvojili su čak 1.637 glasova manje od Flega i to na tri puta većoj izlaznosti.

Nakon ovakvog rezultata teško je zamisliti da će se Valter Flego vratiti na svoje staro radno mjesto u Istarskom vodovodu Buzet, kao što je često govorio. Mislim da će zov politike biti jači od neke činovničke dužnosti u Vodovodu.

Ako neće natrag u Istarski vodovod Buzet, a karte za Hrvatski sabor već su podijeljene, Flego ima samo dvije mogućnosti – da ga IDS ponovo kandidira za istarskog župana ili da još jednom ide u trku za buzetskog gradonačelnika.

Ovo potonje bilo bi posebno zanimljivo ako aktualni gradonačelnik Damir Kajin u svibnju iduće godine krene po još jedan mandat. Ponovo bismo gledali dvoboj Kajin – Flego, ali ovog puta za gradonačelnika Buzeta, umjesto za istarskog župana kao 2013. godine. Bio bi to sudar titana. Kajin bi dobio priliku za revanš za poraz na izborima za župana, a Flego bi, ako ga pobijedi, postao Kajinova noćna mora do kraja života.

Kakav bi to rasplet (ili nastavak) priče bio - Valter Flego je 2013. godine napustio dužnost gradonačelnika Buzeta kako bi na izborima za župana pobijedio Damira Kajina, a sada bi se ponovo kandidirao za gradonačelnika Buzeta kako bi još jednom porazio Kajina.

Inače, na EU izborima Flegova lista najveći je postotak glasova dobila upravo u njegovom Buzetu – čak 67,56 posto.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa