Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Ovi izbori su dvojici stranačkih lidera iz Istre produžili politički život

0
Ovi izbori su dvojici stranačkih lidera iz Istre produžili politički život

Nakon jučerašnjih izbora dva hrvatska politička lidera produžila su si život na neodređeno vrijeme. Dva Istrana, Peđa Grbin, čiji je SDP na EU izborima postigao neočekivano dobar rezultat i Dalibor Paus, predsjednik IDS-a, do daljnjega mogu mirno spavati.

Iako SDP-ova lista 'Rijeke pravde' na nedavnim parlamentarnim izborima nije pobijedila, ova je stranka, naravno uz veliki poguranac svog bivšeg predsjednika Zorana Milanovića, učvrstila svoju dominaciju na lijevoj strani političkog spektra.

I kada smo mnogi pomislili da će se balon efekta Milanović ispuhati već na jučerašnjim izborima, SDP je sve iznenadio osvojivši četiri mandata.

 

Naravno, to nije ništa bolje od rezultata koje je SDP ostvarivao pod vodstvom Davora Bernadića, ali da je Peđi Grbinu netko na početku godine rekao da će ljeto dočekati s 37 mandata u Saboru (42 s partnerima) i četiri u Briselu, zahvalio bi mu se na lijepim željama i priznao mu da je to ipak nerealan cilj.

SDP nije pobijedio ni na parlamentarnim ni na EU izborima, ali se potvrdio kao druga najjača hrvatska stranka i prva stranka lijevo-liberalne scene. Njegov najveći konkurent na ljevici Možemo, jedva je prešao prag na EU izborima. U čitavoj Hrvatskoj osvojili su tek 2.266 glasova više od IDS-ove koalicije. Da je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić svoje glasače animirao kao na travanjskim izborima i da je IDS malo bolje radio po Puli, danas se Možemovci ne bi mogli hvaliti da su prvi put u povijesti postali europska parlamentarna stranka.

Zadovoljni mogu biti i u IDS-u. Iako je ova stranka nakon 10 godina ostala bez mandata u Europskom parlamentu, Dalibor Paus ipak je preživio superizbornu nedjelju u kojoj su se, pored EU izbora, održavali i prijevremeni izbori za načelnika Općine Raša, te izbori za vijeća mjesnih odbora Grada Labina i Općine Gračišće.

Na izborima u Gračišću IDS je pobijedio u četiri od šest mjesnih odbora i pokazao da je još uvijek dobro organiziran u općini u kojoj su 2021. godine izgubili vlast.

Pobjeda na izborima za vijeća mjesnih odbora Grada Labina još je slađa jer je ostvarena u svih sedam mjesnih odbora (u Puli IDS nije pobjeđivao u svim mjesnim odborima ni kada je bio najjači) i to dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora na kojima je lista SDP-a u Labinu osvojila puno više glasova od IDS-ove liste. To je bio veliki poticaj SDP-u, koji je nakon dugo vremena ponovo imao liste u svih sedam mjesnih odbora. Liste IDS-a pobijedile su u svim mjesnim odborima Grada Labina i osvojile ukupno 27 mandata, SDP ih je osvojio 11, a HDZ jedan.

Najveću i najvažniju nedjeljnu pobjedu IDS je ostvario na prijevremenim izborima za načelnika Općine Raša gdje je njihov kandidat Leo Knapić pobijedio već u prvom krugu, osvojivši 60 posto glasova.

Na EU izborima ova stranka nije ponovila uspjeh od prije pet godina, ali mogu biti djelomično zadovoljni jer su sa 5,61 posto glasova prešli zborni prag.

Ono što posebno treba radovati IDS-ovce je što su, za razliku od parlamentarnih izbora, u Istri osvojili više glasova od SDP-a. IDS-ova Fair play lista u Istarskoj županiji je osvojila 47,40 posto, SDP s partnerima osvojio je 18,57%, HDZ 11,90%, a Možemo 5,28 posto glasova. 

Više od 50 posto glasova IDS-ova lista dobila je u Buzetu (67,56%), Bujama (54,82%), Labinu (51,81%), Novigradu (50,13%) i Pazinu (50,08%). U Puli je Flegova lista osvojila 36,65 posto, SDP-ova 23,97 posto, lista HDZ-a 12,07 posto, a Možemo 8,63 posto glasova. 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa