Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Koza (ni)je samo IDS-ova, a Dan Grada Zagreba slavi se u Pazinu

5
Koza (ni)je samo IDS-ova, a Dan Grada Zagreba slavi se u Pazinu

Jučer je u Edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovom Brijegu kraj Pazina održana svečanost usvajanja istarskih koza od strane istarskih gradova, Istarske županije, a organizatori iz Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), koja je pokrenula akciju 'Usvoji istarsku kozu', jednu su kozu na usvajanje ponudili i jedinom istarskom euro parlamentarcu Valteru Flegu.

Ovo potonje jako je zasmetalo pazinskoj gradonačelnici Suzani Jašić, koja se, kada je na Gortanovom Brijegu ugledala Flega, demonstrativno okrenula i vratila u Pazin.

Tako su istarske koze usvojili svi istarski gradovi osim Pazina.

 

U ime svojih gradova certifikate o usvajanju istarske koze primili su gradonačelnici Novigrada Anteo Milos, Buja Fabrizio Vižintin, Poreča Loris Peršurić, Labina Valter Glavičić i Vodnjana Edi Patrovicchio, zamjenici gradonačelnika Rovinja David Modrušan, Pule Bruno Cergnul i Umaga Floriana Bassanese Radin, dok je u ime Grada Buzeta certifikat primila direktorica tamošnje Turističke zajednice Melita Prodan.

U Gradu Umagu svoju su kozu nazvali Filomena Pelegrina, koza Grada Buzeta zvat će se Šinjorina po pjesmi 'Buzećanka šinjorina'. Gradovi Novigrad i Buje su usvojili po dvije koze, za svaki dječji vrtić po jednu, a ime će dati vrtićka djeca. Grad Labin je također usvojio dvije koze i nazvao ih Alba i Marija. Koza koju je usvojio Grad Poreč zvat će se La Mula, a koza koju je usvojio Grad Vodnjan zvat će se Nera, dok je Grad Rovinj svoju nazvao Rubina. Grad Pula je usvojio dvije koze i nazvao ih Pina i Carina.

Valter Flego, zbog kojeg je gradonačelnica Pazina bojkotirala akciju, 'svoju' je kozu nazvao Europa.

Riječ je o hvalevrijednom projektu usmjerenom prema očuvanju istarske koze, kojih je u ovom trenutku samo 142.

Suzana Jašić je za Istra24 izjavila da je s Gortanovog Brijega otišla jer je „procijenila da je cijeli događaj isključivo u funkciji predizborne kampanje IDS-ovca Valtera Flega“.

„Otišla sam tik prije početka događanja u organizaciji AZRRI-a na koji su prije 2-3 dana pozvali sve gradonačelnike koji bi, eto, posvojili kozu i simbolički doprinijeli očuvanju istarske koze. Međutim, dolaskom na događanje, shvatila sam da je događaj usmjeren na očuvanje Valtera Flega u EU Parlamentu budući da je i on pozvan na posvajanje s ostalim gradonačelnicima i zamjenicima gradonačelnika. Kako Valter Flego trenutno ne obnaša nikakvu funkciju po kojoj bi trebao biti pozvan, već upravo suprotno, on je kandidat IDS-a na izborima za EU parlament u nedjelju, ovaj događaj je zapravo navlakuša i zloupotreba javnih županijskih i lokalnih resursa u funkciji kampanje jednog čovjeka i jedne stranke. To je u najmanju ruku nepristojno prema gradonačelnicima i građanima i građankama koje predstavljaju, ali i nezakonito. Ovo je ujedno podsjetnik na to da IDS uopće i dalje ne shvaća u čemu je problem s njima i njihovim načinom obnašanja vlasti“, rekla je Suzana Jašić za taj portal.

Prisustvo Valtera Flega na svečanosti usvajanja istarskih koza nije zasmetalo niti jednom drugom gradonačelniku ili predstavniku grada, možda i zbog toga što im je svima bilo normalno da jednu kozu usvoji i jedini istarski zastupnik u EU parlamentu (Suzana Jašić zaboravlja da je Flego još uvijek euro parlamentarac) i što je jedna od okosnica njegovog programa u Briselu bila upravo zaštita istarskih autohtonih pasmina.

No, i da je gradonačelnica Pazina i istaknuta članica stranke Možemo u pravu, da je AZRRI, kojeg vodi IDS-ovac Igor Merlić, doista iskoristio ovaj događaj kako bi dodatno promovirao Valtera Flega uoči nedjeljnih izbora na kojima će ovaj Buzećan pokušati osvojiti još jedan mandat u EU parlamentu, Suzana Jašić je posljednja koja nekome može prigovarati zbog stranačke privatizacije neke javne manifestacije.

Samo dva dana ranije u Pazinu je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Pazina povodom Dana Grada Pazina. Među pozvanima nije bio niti jedan saborski zastupnik iz Istre, ali su zato na svečanost obilježavanja Dana Grada Pazina pozvane gradonačelničine stranačke kolegice, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec i saborska zastupnica iz Zagreba Sandra Benčić. Danijela Dolenec je pritom održala i prigodni govor. Kakve veze ove dvije gospođe, osim što su članice Možemo, imaju sa Pazinom? Niti je Zagreb pobratimljen s Pazinom, niti je Možemo u izvršnoj vlasti na razini države, niti su Dolenec i Benčić ikada išta učinile za Pazin.

Netko je u šali rekao da je 2. lipnja u Pazinu zapravo proslavljen Dan Grada Zagreba.

Na svečanosti je, među ostalim, bio i Igor Merlić, kao i bivši gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, te kolege istarski gradonačelnici, IDS-ovci Valter Glavičić i Loris Peršurić, te SDP-ovac Vili Bassanese. Zar su i oni, poput Suzane Jašić jučer, trebali demonstrativno napustiti svečanu sjednicu Grada Pazina i reći da nisu htjeli sudjelovati na predizbornom skupu stranke Možemo?!

Nakon svega toga izjava Suzane Jašić da „IDS uopće i dalje ne shvaća u čemu je problem s njima i njihovim načinom obnašanja vlasti“, djeluje prilično karikaturalno.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa