Zastava SFRJ na Paradi ponosa je odgovor klečavcima, ali ipak….

03.06.2024 - 05:02
Zastava SFRJ na Paradi ponosa je odgovor klečavcima, ali ipak….

Na Komunalnoj palači u Puli četvrtu godinu zaredom je istaknuta zastava duginih boja koja predstavlja simboličnu potporu LGBTIQ+ zajednici, čime je Pula ponovno stala uz bok otvorenim svjetskim sredinama koje prihvaćaju i uvažavaju različitosti svojih građana. Za tri tjedna, 22. lipnja, u Puli će se održati i prva Povorka ponosa u Istri.

U međuvremenu je 1. lipnja održana 23. zagrebačka Povorka ponosa, pod ovogodišnjim geslom "Ustale i ostale! – Ustali i ostali!", što je očita aluzija na predizborni slogan Domovinskog pokreta ‘Ustani i ostani’.

 

Među zastavama duginih boja zavijorila se i jedna zastava SFR Jugoslavije, što je bilo potpuno nepotrebno jer su zbog te zastave glavne poruke skupa pale u drugi plan.

Mahanje zastavom SFR Jugoslavije na paradi na kojoj se promiču prava LGBTIQ+ zajednice je promašeno ponajviše iz razloga što je homoseksualnost u bivšoj državi bila kazneno djelo zbog kojeg se završavalo u zatvoru.

SFR Jugoslavija bila lider u promicanju ženskih prava

No, u to vrijeme je slično bilo u čitavom svijetu, pa donekle mogu razumijeti zašto je netko na Paradi ponosa želio istaknuti baš tu zastavu. Naime, SFR Jugoslavija bila je svjetski lider u poštivanju prava manjina (osim seksualnih) i prava žena.

Primjerice, u SAD-u su crnci dobili pravo glasa tek 1965. godine, a u Švicarskoj su žene pravo glasa dobile tek 1971. godine.

SFR Jugoslavija je ženama pravo glasa dala 1945. godine, a abortus je legalizirala davne 1952. godine, dva do tri desetljeća prije većine zapadnih zemalja. Slobodarska Francuska to je učinila tek 1975. godine, godinu dana kasnije nego li je SFR Jugoslavija pravo žene na pobačaj i Ustavom zagarantirala, što je Francuska pak učnila tek ove godine. 

Dakle, SFR Jugoslavija doista je bila pionir u svijetu kada je riječ o ravnopravnosti spolova i promicanju ženskih prava, stoga mogu pretpostaviti da je zastava SFR Jugoslavije na ovogodišnjoj Paradi ponosa bila odgovor svim klečavcima, Mostovcima i depeovcima koji bi povijest vratili unatrag, zabranili abortus, a ženu sveli tek na subjekt za rađanje djece.

Međutim, SFR Jugoslavija je s druge strane zatirala mnoga druga prava, poput slobode govora, višestranačja i privatnog poduzetništva, pa nikako ne bi smjela biti uzor na skupovima na kojima se promiču sloboda, ravnopravnost i različitost.

Zastava Europske unije, uz sve poteškoće i prepreke na koje ideja o ujedinjenoj i slobodnoj Europi nailazi, ipak predstavlja daleko višu razinu sloboda od onih koje baštinimo iz SFR Jugoslavije. (Foto: Facebook/Tomislav Sokol)

Tweet