Prva anketa uoči EU izbora: Valter Flego ili Božo Petrov?

28.05.2024 - 05:02
Prva anketa uoči EU izbora: Valter Flego ili Božo Petrov?

Prije tri dana Nova TV je objavila prvo istraživanje raspoloženja birača uoči izbora za Europski parlament. Prema istraživanju koje je provela agencija Ipsos, na izbore za Europski parlament 9. lipnja izaći će nešto više od 32 posto građana.

Najviše glasova (28,5 posto) dobiva HDZ, SDP i partneri osvajaju 17,8 posto, a Možemo 9,9 posto. Prema tom istraživanju izborni prag još prelaze Domovinski pokret s 7,4 posto i Most s 5,4 posto. Preračunato u mandate, HDZ osvaja 5 mandata, SDP 3, Možemo 2 i DP i Most po jedan.

Od ostalih listi najbliža izbornom pragu je lista IDS-a i partnera nositelja Valtera Flega, koja prema Ipsosovom istraživanju osvaja 3,8 posto. No, ako uzmemo u obzir da je statistička pogreška kod takvih anketa plus/minus dva posto, to znači da je na nekom drugom uzorku od 990 ispitanih osoba Flego mogao imati više od pet posto, a Božo Petrov prvi na listi Mosta ostati ispod praga.

 

Možete me optužiti za pristranost, ali uopće neću skrivati da bih radije da u Brisel ponovo ode Valter Flego nego Božo Petrov. Jedan je razlog što je Flego jedini Istrijan koji ima šanse uči u EU parlament, a drugi što bi doista bilo tragično da u Brisel umjesto uvjerenog europejca Flega ode osvjedočeni euroskeptik i zadrti konzervativac Petrov. Dovoljna tragedija je što će nas u Briselu vrlo vjerojatno predstavljati jedan predstavnik Domovinskog pokreta, pa nam ne treba još i jedan Mostovac.

Stoga ja otvoreno navijam da 12. putnik u Brisel bude Valter Flego, a ne Božo Petrov.

Prva Ipsosova anketa prednost daje Petrovu, ali matematika je ipak na Flegovoj strani. Naime, ako izlaznost bude oko 32 posto, to znači da na milijun ili milijun i sto tisuća glasača, Flegova koalicija s 12 stranaka prema Ipsosu dobiva tek 38 do 40 tisuća glasova, a samo IDS 'vrijedi' 30-ak tisuća glasova. 

Na izborima 2019. godine Amsterdanska koalicija predvođena IDS-om osvojila je 55.929 glasova ili u postocima 5,19 posto. Dakle, da bi ponovo osvojio mandat u EU parlamentu, IDS s partnerima treba osvojiti od 55 do 60 tisuća glasova.

Na prošlim parlamentarnim izborima IDS i PGS osvojili su 32,728 glasova. Nezavisna lista sjever, čiji je lider Matija Posavec na listi odmah iza Flega osvojila je 25.830 glasova, a Milorad Pupovac iz SDSS-a, koji je također u IDS-ovoj koaliciji na izborima u travnju osvojio je 11.660 glasova.

Ovdje treba istaknuti da će na EU izborima za SDSS glasati i mnogi Srbi koji to, zbog nemogućnosti dvostrukog glasa za manjine, nisu mogli na parlamentarnim izborima. Naime, SDSS je na svim EU izborima do sada dobivao veliki broj glasova - 2019. preko 28 tisuća, a 2014. Pupovac je na listi sa SDP-om i IDS-om dobio više od 25 tisuća preferencijalnih glasova.

Naravno da svi koji su na parlamentarnim izborima glasali za IDS, PGS i NPS to neće učiniti i na EU izborima, ali te tri stranke i SDSS u travnju su osvojili čak 70.218 glasova i ako tome pridodamo glasove ostalih s Flegove liste – Socijaldemokrata, HSLS-a, HNS-a i Reformista, te podršku Marka Jelića (Akcija za promjene) i Dubrovačke stranke (DUSTRA), brojka od 60 tisuća glasova nije nedohvatljiva.

Tweet