Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Od ulaska Hrvatske u EU Istra je uvijek imala zastupnika u Briselu

3
Od ulaska Hrvatske u EU Istra je uvijek imala zastupnika u Briselu

Od ulaska Hrvatske u Europsku Uniju Istra je uvijek imala zastupnika u EU parlamentu. Na prvim izborima održanim 2013. godine u Brisel je otišao Marino Baldini, SDP-ovac iz Vižinade. Tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović u to je vrijeme ratovao s IDS-om i nije htio IDS u lijevoj koaliciji, pa je Baldiniju, kao Istraninu, dao visoko treće mjesto na listi.

IDS nije imao svoju listu za EU parlament, ali se Ivan Jakovčić zainatio Milanoviću pa je napravio svoju nezavisnu listu na kojoj je bilo nekoliko zvučnih imena poput dr. Nele Sršen, Giovannija Cernogorza i još nekih. Jakovčić nije uspio dohvatiti 5 posto, ali je osvojio respektabilnih 3,84 posto, dovoljno da zbog tih izgubljenih glasova Milanović doživi prvi poraz od Tomislava Karamarka i HDZ-a.

 

Baldini u Briselu nije proveo ni godinu dana jer su 2014. godine održani redovni izbori za EU parlament. Ovog puta IDS je bio u koaliciji sa SDP-om, HNS-om i HSU-om, a na listi je bio i Milorad Pupovac. Ivan Jakovčić bio je četvrti na listi, ali ga je prestigao peti s liste Tonino Picula koji je osvojio 48,13 posto preferencijalnih glasova. Lista je osvojila četiri mandata, a budući je na vlasti u Hrvatskoj bio SDP, prvi s liste Neven Mimica izabran je za hrvatskog predstavnika u Europskoj komisiji. To je Jakovčića pomaknulo za jedno mjesto pa je otišao u Brisel, ali uz negodovanje dijela javnosti koji su smatrali da je to zaslužio Milorad Pupovac, koji je osvojio 25.813 preferencijalnih glasova, ali nedovoljno za 10 posto (9,36), a Jakovčić 21.380.

Ivan Jakovčić bio je EU zastupnik od 2014. do 2019. godine.

Nakon afere s članstvom u upravi tvrtke u vlasništvu Danka Končara, IDS se odrekao Jakovčića, i na EU izborima održanim u lipnju 2019. godine sve karte položio na tadašnjeg župana Valtera Flega. IDS je složio široku koaliciju centrističkih stranaka, kolokvijalno nazvanu Amsterdamska koalicija i Valter Flego je, kao prvi na listi, osvojio mandat u EU parlamentu čime se nastavio pozitivan niz Istrana u Briselu.

Valter Flego će na izborima 9. lipnja pokušati ponovo osvojiti mandat kao prvi na listi koalicije u kojoj su ovog puta IDS, NPS, SDSS, HSLS, HNS, PGS, ISU i još neki.

Na žalost, Flego je jedini kandidat iz Istre na svih 25 listi, koji ima šanse ući u EU parlament. Dvije najveće stranke, HDZ i SDP, na svojim listama čak ni nemaju kandidate iz Istre.

Od ostalih parlamentarnih stranaka, Ivan Vidović iz Umaga je na osmom mjestu liste Mosta, a Dušica Radojčić iz Pule je osma na listi Možemo.

Na svim ostalim listama još je samo sedmoro kandidata iz Istre, ali riječ je o egzotičnim strankama s nikakvim šansama za prelazak izbornog praga, a njihova imena služe samo za popunjavanje mjesta na tim listama. Josip Radmanić iz Vodnjana je na 10. mjestu liste Ladislava Ilčića, Dubravka Kovačević iz Pule je peta i Karin Grgorović sedma na listi Radničke fronte, Iva Dellabernardina iz Bala je 12. na listi Republike, Anđelka Bijelonjić i Eufemia Mišić iz Rovinja su 6. i 11. na listi Umirovljenici zajedno, a Sanja Albaneže iz Lupoglava je 4. na listi Zelene alternative.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa