Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

U superizbornoj nedjelji IDS-u treba uspjeh na čak četiri izbora

0
U superizbornoj nedjelji IDS-u treba uspjeh na čak četiri izbora

Izbori za EU parlament, koji su održavaju u nedjelju, 9. lipnja, od velike su važnosti za IDS. Ponovni odlazak Valtera Flega u Brisel isprao bi gorak okus s nedavnih parlamentarnih izbora na kojima IDS prvi put u povijesti nije osvojio tri mandata.

No, to nisu jedini izbori koji će se toga dana održati u Istri i svi su vrlo bitni za IDS, pa slobodno možemo govoriti o superizbornoj nedjelji za IDS.

 

Osim EU izbora za koje je IDS okupio široku koaliciju centrističkih stranaka i nacionalnih manjina, istog dana održavaju se prijevremeni izbori za načelnika Općine Raša, te izbori za vijeća mjesnih odbora Grada Labina i vijeća mjesnih odbora Općine Gračišće. Sedam dana kasnije održat će se i izbori za Vijeća mjesnih odbora Grada Vodnjana, ali to je već druga nedjelja.

Izbori u Gračišću i Vodnjanu bit će zanimljivi jer su to prvi izbori u tim sredinama nakon što je prije tri godine došlo do promjene vlasti i smjene IDS-a.

Valter Flego je složio jaku koaliciju i ima velike izglede osvojiti još jedan mandat. Jedino što bi mu moglo poći po zlu je da netko drugi s liste, primjerice Milorad Pupovac, dobije više preferencijalnih glasova od njega.

U Raši su se na prijevremenim izborima za novog načelnika ili načelnicu kandidirali Miroslav Hudi (SDP), Leo Knapić (IDS) i Admira Žakula. IDS u Općini Raša od 2005. godine nikada nije izgubio niti jedne izbore, a na neposrednim izborima za načelnika IDS-ovi kandidati uvijek su pobijeđivali već u prvom krugu. Sve manje od toga za najveću istarsku stranku bio bi neuspjeh.

Izbori za Vijeća mjesnih odbora Grada Labina za IDS su dobili na dodatnoj težini nakon što je ova stranka na nedavnim parlamentarnim izborima u Labinu osvojila manje glasova od SDP-ove liste. U labinskom SDP-u zbog toga su 'nanjušili krv' pa su na izborima za Vijeća mjesnih odbora, prvi put u povijesti, svoje liste kandidirali u svih sedam mjesnih odbora Grada Labina.

U superizbornoj nedjelji, 9. lipnja IDS nema pravo na niti jednu pogrešku – Valter Flego mora ponoviti uspjeh iz 2019. godine i osvojiti još jedan mandat u Europskom parlamentu, Leo Knapić mora postati novi načelnik Općine Raša i liste IDS-a moraju osvojiti najviše glasova i mandata na izborima za vijeća mjesnih izbora u Gradu Labinu i Općini Gračišće.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa