Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Miletić i Bassanese: od velikih suparnika do bliskih suradnika

0
Miletić i Bassanese: od velikih suparnika do bliskih suradnika

Ispred nove zgrade Srednje škole u Umagu 14. svibnja župan Boris Miletić i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese službeno su najavili početak upisa u Jezičnu i Prirodoslovno-matematičku gimnaziju, te potpisali ugovor o isplati kapitalne donacije za opremanje ove škole. Time će Županija i Grad Umag troškove opremanja škole podmiriti u jednakim omjerima, svaka strana 50 posto predviđenog troška od oko 400 tisuća eura.

Iz Istarske županije priopćenje o ovom događaju započeli su riječima: „Umag je napokon dočekao i taj dan“, a ja bih dodao: Istra je napokon dočekala i taj dan, da Istarska županija i Grad Umag zajednički krenu u neki projekt.

 

Povijest loših odnosa između županijske i umaške gradske vlasti datira još od vremena kada je Umag bio jedini istarski grad u kojem IDS nije bio na vlasti. Nakon prošlih lokalnih izbora broj takvih gradova porastao je na pet, pa gradonačelnik Umaga Vili Bassanese više nije morao biti jedini politički enfant terible u Istri, ali do tada odnosi nisu bili nimalo bajni.

Zbog političkog antagonizma Umag je bio jedini grad u Istri koji od Županije nije dobivao potpore za velike kapitalne projekte.

I dok je devet IDS-ovih gradonačelnika u svemu bespogovorno slušalo vrh stranke, tadašnjeg predsjednika Borisa Miletića i njegova dva najbliža suradnika Tulija Demetliku i Giovannija Sponzu, pa čak i kada to nije uvijek bilo u interesu njihovih gradova, poput spajanja svih poduzeća vodovoda i odvodnje ili otplate kredita za Kaštijun, Bassanese je tvrdoglavo išao po svome.

'Ratovao' je sa svim IDS-ovim županima: Ivanom Jakovčićem, Valterom Flegom i Fabriziom Radinom, pa je na istoj političkoj 'distanci' dočekao početak mandata župana Borisa Miletića.

Primjerice, prelazak Miletića s dužnosti gradonačelnika Pule na dužnost istarskog župana, ništa bitno nije promijenio u Bassanesesovom odnosu prema projektu Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, budući su Grad Pula i Istarska županija njegovi formalni vlasnici, a istarski župan i gradonačelnik Pule od samih početaka glavni akteri slučaja Kaštijun.

Bassanese napadao Miletića zbog Kaštijuna

Samo dva mjeseca nakon što je preuzeo dužnost župana, 26. kolovoza 2021. godine, Bassanese je Miletića zbog Kaštijuna oštro napao na konferenciji za medije.

"Jasno je da je sve ovisilo o tadašnjem gradonačelniku Pule koji je sasvim 'neopravdano' držao paket od 51% vlasničkog udjela. Jasno je da Flego i Radin nisu kadrovi koji su imali 'kapacitet', ni stručni ni politički, da riješe problem Kaštijuna. Boris Miletić, kao bivši gradonačelnik Pule, imao je vlasnički, a kao predsjednik IDS-a i politički 'kapacitet' da riješi problematiku Kaštijuna", kazao je tada Bassanese, te nastavio:

"Svi gradovi i općine, time i svi građani Istre, otplaćuju kredit za Kaštijun u visini od skoro 10 milijuna eura s rokom otplate do 2037. godine, a još uvijek nisu vlasnici“.

Bassanese župana Miletića nije štedio ni kada je riječ o zdravstvu. U otvorenom pismu 6. lipnja prošle godine kritizirao ga je jer od gradova stalno traži financiranje zdravstvenih ustanova kojima je Županija osnivač.

„Gradovi i općine, iako nemaju obvezu niti je u njihovoj ingerenciji, već sada sufinanciraju zdravstvo, a koje je u nadležnosti Županije. Dakle, gradovi i općine već izdvajaju novac za zdravstvo, pritom uskraćujući sredstva za neke druge svoje projekte, a ne smijemo zaboraviti i da sve turističke zajednice, iako nisu obvezne, isto tako izdvajaju za zdravstvo koje je u ingerenciji Županije.  

Istovremeno, svako financiranje zdravstvenih ustanova kojima je Županija osnivač medijski prikazujete kao nadstandardno, dok za redovno financiranje potonjih ustanova tražite pomoć od jedinica lokalne samouprave. Mi to svakako i činimo, no sve ima svoju granicu kako zakonsku, tako i financijsku“, napisao je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Naravno, ne treba ni podsjećati da su ostali istarski gradonačelnici šutjeli i na tu temu.

Zabrinut zbog neujednačenog razvoja Istre, Vili Bassanese je 13. prosinca prošle godine poslao priopćenje u kojem upozorava da je još prije dvije godine, kako kaže, "u najboljoj vjeri te s iscrpnim obrazloženjem, županu Borisu Miletiću predložio žurno osnivanje Fonda za policentrični razvoj Istre i održivi razvoj Ćićarije, koji bi imao jasnu zadaću i cilj, međutim, odgovor je bio negativan“.

"Nama u Istri se događa stihijski i nekontrolirani razvoj, uz katastrofalne posljedice za buduću kvalitetu života svih nas, što je već vidljivo u gospodarenju otpadom na Kaštijunu i u kroničnom nedostatku vode i ostale osnovne infrastrukture. To je problem, ali veći problem je što se ništa konkretno ne poduzima da se to riješi", kazao je tada Bassanese.

Zajedno na dočeku Baby Lasagne u Umagu

Odnosi između Županije i Umaga prvi su se put počeli otopljavati početkom ove godine, kada je Istarska županija nabavila dva nova ambulantna vozila, vrijedna gotovo 297 tisuća eura, za potrebe Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, namijenjena ispostavama Poreč i Umag. Na svečanu primopredaju vozila održanu 26. siječnja u Puli tada je došao i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese i osobno od Miletića preuzeo ključeve vozila.

Nakon toga više nije bilo disonantnih tonova između Bassanesea i Miletića, a obnova srednje škole Umag prvi je zajednički projekt Istarske županije i Grada Umaga u posljednjih nekoliko godina. I ne samo to, Miletić je dan kasnije bio i na dočeku Baby Lasagne u Umagu, pa se može reći da su se on i Bassanese dva dana za redom družili. 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa