Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Općina Raša: Od Knapića preko Paliske pa opet do Knapića

1
Općina Raša: Od Knapića preko Paliske pa opet do Knapića

Izbor grafičkog poduzetnika, dizajnera i izdavača Lea Knapića za IDS-ovog kandidata na prijevremenim izborima za raškog načelnika nije nikakvo iznenađenje jer se o njemu kao nasljedniku Glorije Paliske počelo šaputati još na ljeto prošle godine kada je sada već bivša raška načelnica jednom uskom krugu svojih prijatelja i suradnika dala naslutiti da se više neće kandidirati za načelnicu.

U nekim razgovorima s prijateljima iz raške općine i ja sam tada predlagao Lea Knapića, a njemu osobno to sam prvi put iznio 22. rujna prošle godine na fešti povodom 20. obljetnice tvrtke Roplast, organiziranoj u njihovom novom, modernom pogonu u Industrijskoj zoni Dubrova. Iz razgovora s njim tada sam shvatio da mu to uopće nije mrska ideja, a kasnije će mi i on sam priznati da mu je taj naš razgovor puno pomogao u konačnoj odluci.

 

Knapića sam ponovo sreo 2. travnja u dvorani Gradske knjižnice Labin na prvoj tribini IDS-ove koalicije uoči parlamentarnih izbora. Samo pola sata prije početka tribine Glorija Paliska medijima je poslala priopćenje o svojoj ostavci, a ja sam se odmah krenuo zafrkavati s raškim IDS-ovcima, pa sam napravio selfie s Knapićem i rekao: „Moram se slikati s vašim kandidatom za načelnika“. Knapić je bio opušten, a IDS-ovci oko njega toliko su se uznemirili da sam odmah znao da sam ih pogodio u žicu: u raškom IDS-u već tada su očito znali tko je potencijalni nasljednik Glorije Paliske. Prekjučerašnja odluka Predsjedništva općinske podružnice samo je formalizirala taj odabir.

Sin Josipa Pina Knapića

Leo Knapić sin je Josipa Pina Knapića koji je načelnik Općine Raša bio dva mandata prije Glorije Paliske, pa ukoliko Leo na izborima 9. lipnja bude izabran za načelnika, ostat će zapisano da je oca Knapića naslijedila Glorija Paliska, a nju je naslijedio sin Knapić. Iako su posljednje dvije godine mandata starijeg Knapića ostale upamćene po tome što je Općina zamalo kažnjena jer jedina u Hrvatskoj nije imala Prostorni plan, činjenica je da Josip Pino Knapić, baš kao ni Glorija Paliska, nikada nije izgubio niti jedne izbore i uvijek je, kao i Paliska, pobjeđivao već u prvom krugu.

Javnost ga je potpuno rehabilitirala u listopadu prošle godine kada mu upravo vijećnici IDS-a nisu htjeli dati nagradu za životno djelo zbog njegovog doprinosa kulturi i očuvanju folklora. Naime, Josip Pino Knapić, dugogodišnji je predsjednik folklorne udruge RKUD Rudar iz Raše i jedan od najvećih istarskih autoriteta kada je u pitanju očuvanje istarske folklorne baštine. „Ako itko zaslužuje dobiti Nagradu za životno djelo onda je to moj otac“, napisao je tada u otvorenom pismu Leo Knapić, revoltiran što su vijećnici njegove stranke glasali protiv dodijele nagrade. Međutim, kompletna raška i labinska javnost tada je stala na stranu starijeg Knapića, čime se samo još više naglasio njegov doprinos očuvanju istarskog folklora.

Prema grafici ga usmjerio otac

Josipu Pinu Knapiću nitko ne može osporiti i veliku ljubav prema Raši u kojoj je proveo najveći dio svog života. Uvijek je bio društveno angažiran i aktivan pa je u bivšem sustavu kao mladić izabran za predsjednika Saveza socijalističke omladine Općine Labin (zanimljivo, prije njega tu je dužnost obnašao jedan od osnivača IDS-a Mario Blečić). Nakon isteka mandata na čelu omladine Labinštine, partija je ambicioznog mladića htjela nagraditi nekim rukovodećim položajem, pa je postavljen za direktora malog poduzeća 'Tiskara i knjigovežnica Labin'. Tu se pronašao u svojoj drugoj ljubavi nakon folklora, grafičkoj djelatnosti, što je zauvijek usmjerilo njegovu profesionalnu karijeru. Nakon odlaska iz Tiskare početkom 90-ih s kolegom je otvorio tiskarski obrt Grafotisk, a potom samostalno grafičko poduzeće Vetva, iz kojeg je kasnije nastao Vetva Graph, kojeg danas vodi Leo Knapić.

Ovo sam sve naveo kako bih naglasio koliko je Knapić stariji zapravo utjecao i na Leov profesionalni odabir. Naime, Leo je nakon srednje škole upisao Grafički fakultet u Zagrebu, a nakon diplome preuzeo je očevu tiskaru, proširivši je i na izdavačku djelatnost iz koje je do danas izašlo nekoliko vrijednih knjiga i monografija. Time je pokazao da s ocem dijeli i strast prema kulturi.      

Veliki Aršijan

Leo Knapić je poput svog oca također veliki 'Aršijan' (tako sebe nazivaju stari žitelji Raše), vrlo je inteligentan i obrazovan, a jedina mu je mana (ili vrlina) pretjerana samouvjerenost (što i nije loša osobina za načelnika). Inače, to je i odlika njegovog oca, ali i drugih članova obitelji, pa se može reći da je ta neka pozitivna samouvjerenost u genetskom kodu Knapićevih. Sjećam se kada se Leu rodio sin, da su ga prijatelji zafrkavali kako mali još nije počeo ni hodati a već diže nos kao svi Knapići.

Zbog mnogih svojih osobina i kvaliteta Leo Knapić je najveći favorit za novog načelnika Općine Raša. Ukoliko bude izabran, na čelo Općine doći će pametna, sposobna i spretna osoba s velikim poslovnim iskustvom i senzibilitetom za raške probleme, koji dobro razumije Rašane, ali i žitelje ostalih naselja općine jer mu obiteljski korijeni potječu iz Topida i Sv. Bortula.     

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa