Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Pobjeda Švicarske je zaslužena, a najviše je spletkario hrvatski žiri

10
Pobjeda Švicarske je zaslužena, a najviše je spletkario hrvatski žiri

Zanimljiva je ova promjena očekivanja po pitanju nastupa Hrvatske na Eurosongu u samo dvije godine. Do prije dvije godine uspjehom se smatrao svaki ulazak u finale, a sada više nismo zadovoljni ni drugim mjestom. Naravno, da smo razočarani što Baby Lasagna sinoć nije pobijedio u Malmou, jer iako je njegova pjesma dobila najviše glasova publike, za nekoliko godina nažalost pamtit će se samo ukupni pobjednik.

No, moramo biti pošteni i priznati da je Švicarac Nemo Mettler zasluženo pobijedio s pjesmom 'The Code', kao što bi, naravno, potpuno zasluženo bilo da je pobjedu odnio i naš Lasagna. Usporedio bih to s utakmicom dva odlična protivnika u kojoj je pobjednik odlučen golom u sudačkoj nadoknadi, pa onda sportski komentatori napišu da je to bila potpuno zaslužena pobjeda, ali zasluženo bi bilo i da su ovi drugi pobijedili.

 

'The Code' je dopadljiva pjesma, Nemo odličan izvođač, a posebno je dojmljiv bio ples na onom velikom tanjuru. Osobno, nakon njegovog nastupa rekao sam sam sebi: 'Wow'. Naravno, nastup Baby Lasagne bio mi je bolji, eksplozivniji, ali odlučivale su nijanse.

Društvenim mrežama odmah su krenule teorije zavjere o namještaljkama i LGBTQIA+ lobijima koji su za pobjednika htjeli nebinarnu osobu, ali nitko me neće uvjeriti da netko tako lako može izlobirati baš svih 37 žirija, među kojima ima i predstavnika država gdje se još uvijek ne gleda blagonaklono na LGBTQIA+ scenu.

Zapravo, ako ćemo baš inzistirati, jedini koji su pokušali spletkariti kod glasovanja bili su članovi hrvatskog žirija koji Švicarcu namjerno nisu dali niti jedan bod. S druge strane, švicarski žiri nama je dao velikih 10 bodova, pa se čak moglo dogoditi da Lasagna na kraju pobijedi s tih 10 bodova prednosti nad Nemom.

Kod glasovanja publike dogodilo se ono što sam predvidio neki dan – najbolje prolaze zemlje koje imaju motiviranu emigraciju. Iako od žirija nisu dobili puno bodova, nakon glasovanja publike u ukupnom poretku naglo su skočili Ukrajina i Izrael. Ove dvije zemlje i Hrvatska jedine su dobile više od 300 bodova od glasova publike. Hrvatska je imala i odličnu pjesmu, pa joj nisu trebali samo motivirani glasači među emigracijom, jer su za Lasagnu sigurno masovno glasali i pripadnici drugih nacija.

Međutim, kod Ukrajine i Izraela glasanje je najviše bilo motivirano političkim razlozima. Izbjeglih Ukrajinaca ima po čitavoj Europi i njima je glasanje na Eurosongu također jedan od načina ratovanja protiv Rusije. Svaka pobjeda Ukrajine na Eurosongu velika je podrška ukrajinskim vojnicima na ratištu.

Kod Izraela se vjerojatno dogodio kontraefekt zbog propalestinskih prosvjeda ispred dvorane u Malmou. Prosvjedi su dodatno 'nabrijali' Židove po cijeloj Europi da glasaju za izraelsku pjesmu, a u tome ih je poticala i IGAA, izraelska Agencija za oglašavanje Vlade, koja je putem Google oglasa glasače diljem Europe pozivala da glasaju za 'Hurricane'. Na oglasu je pisalo i da se može glasati do 20 puta. (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa