Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Pobjeda Lasagne ovisi o zbroju dva podjednako nevjerodostojna bodovanja  

2
Pobjeda Lasagne ovisi o zbroju dva podjednako nevjerodostojna bodovanja  

Teško je procijeniti koje glasovanje, odnosno bodovanje na Eurosongu je manje vjerodostojno, ono čije 'pointe' određuje nekolicina 'stručnjaka' iz svakog nacionalnog žirija ili publika putem televotinga. Kakve kriterije imaju 'stručni' žiriji najbolje se vidjelo kod izbora pjesama za nastup na 'Dori' kada ocjenjivački sud pjesmu Baby Lasagne uopće nije htio uvrstiti ni među polufinaliste.

Ako slični pametnjakovići budu sjedili u 37 nacionalnih žirija, koliko zemalja sudjeluje na ovogodišnjem Eurosongu, onda moramo biti spremni i na mogućnost da Marko Purišić osvoji uvjerljivo najveći broj bodova među glasovima publike, ali mu pobjeda izmakne zbog slabijeg plasmana kod glasovanja nacionalnih žirija. Nešto slično lani se dogodilo Letu 3, koji su zauzeli 13. mjesto u ukupnom poretku, ali visoko sedmo po glasovima publike.

 

A opet, s druge strane, ni taj televoting nije neko mjerilo kvalitete pjesama. Iako, naša je zemlja tu u prednosti pred, primjerice Njemačkom. Jer svaki Nijemac koji živi u Njemačkoj ne može glasati za njemačku pjesmu, ali svaki Hrvat koji živi i radi u Njemačkoj (ako ima njemački telefon i mobitel) može glasati za hrvatsku pjesmu.

Koliko televoting može zavaravati najbolje se vidjelo do prije nekoliko godina kada je publika u Srbiji najviše bodova davala Albaniji. Razlog tadašnje neočekivane srpske opčinjenosti albanskim pjesmama vrlo je jednostavan: dok Kosovo nije dobilo svoj međunarodni pozivni broj, svi telefonski pretplatnici s nekadašnje južne srpske autonomne pokrajine bili su povezani na srpsku telekom mrežu i svaki telefonski glas s Kosova u korist Albanije na kraju je pripisan Srbiji.

Ako zanemarimo istinske fanove Eurosonga, čini mi se da su u svakoj zemlji jedino doseljenici motivirani da sudjeluju u televotingu. To je tek mala prednost za zemlje poput Hrvatske, koje imaju brojnu i raširenu emigraciju. Naime, emigracija može pomoći da na taj račun dobijemo više glasova od, primjerice, Njemačke, Irske, Nizozemske, Švedske…, ali to nam neće pomoći kod Estonije, Armenije ili – Portugala!

A možda ja ipak ne razumijem dovoljno Eurosong i one koji ga vole. Možda tisuće i tisuće zaljubljenika ovog festivala diljem Europe (i Australije) doista bez ikakvih kalkulacija i primisli uzimaju telefone u ruke i šalju sms-ove ili nazivaju brojeve pjesama koje im se iskreno sviđaju. Jer, pošteno govoreći, u povijesti Eurosonga vrlo se rijetko događalo da je pobijedila neka totalno bezvezna pjesma ili da neka odlična i pjevna pjesma barem nije bila među prve tri u ukupnom poretku. 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa