Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

IDS ima točku programa koju može ostvariti samo s HDZ-om

3
IDS ima točku programa koju može ostvariti samo s HDZ-om

Prije tri dana na ovom sam mjestu napisao da IDS ima priliku i odgovornost spriječiti dolazak krajnje desnice na vlast. Naime, kada bi IDS i ostale liberalne stranke podržale Andreja Plenkovića za mandatara, HDZ u tom slučaju ne bi trebao koalirati s cijelim Domovinskim pokretom, već bi im bile dovoljne dvije-tri ruke.

Napisao sam tada i da za razliku od SDP-a, kojem u cilju rušenja HDZ-a s vlasti uopće nije mrska koalicija sa krajnje desnim i ksenofobnim Domovinskim pokretom, IDS može učiniti upravo suprotno – spriječiti dolazak takve stranke na vlast.

„Najbolje za Hrvatsku je vladajuća većina sastavljena od demokršćana, liberala i nacionalnih manjina. Nadam se da će zdravi razum presuditi kod IDS-a, Matije Posavca i kolege Daria Zurovca, s kojima bismo imali dovoljno za većinu“, izjavio je jučer predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

 

Naravno da u IDS-u nemaju hrabrosti za takav politički iskorak, pa je predsjednik stranke Dalibor Paus po tko za koji put ponovio „da je IDS bliže lijevim opcijama i razgovoru s predstavnicima takvih opcija“, te zaključio: "S nama je uvijek bila formirana lijeva vlada, nikada do sada desna i tako će ostati i u ovom izbornom ciklusu“.

Osnovno pravilo u sportu, politici i biznisu je: ekipa (ili model) koji pobjeđuje se ne mijenja. No, IDS više ne pobjeđuje, njegova igra više nije lepršava tika-taka, nego surova bitka za opstanak u ligi. Dakle, ako IDS-ova politička strategija više ne donosi pobjede, ako sa sadašnjom ideološkom mantrom više ne zabijaju golove, onda očito trebaju mijenjati igrače ili stil igre.

Jedna od promjena mogla bi biti ideološko repozicioniranje. IDS sebe uporno gura na ljevicu iako na tom dijelu spektra najlošije stoji. Kada je u pitanju moderna europska ljevica, mladim je biračima puno prihvatljiviji i zanimljiviji Možemo!, a kada govorimo o staroj, partizanskoj ljevici, onda je biračima bliži SDP, što su najbolje pokazali protekli parlamentarni izbori.                 

Stoga IDS najprije treba odlučiti je li stranka ljevice ili centra. Ako za sebe govore da su liberalna stranka (uostalom i pripadaju liberalnoj grupaciji stranaka u Europskom parlamentu) onda trebaju biti čvrsto na centru. Liberali nigdje u Europi nisu ni lijevo ni desno, oni su strogo na centru što znači da mogu koalirati i s lijevima i desnima, ovisno što im u kojem trenutku više odgovara.

Ako IDS nakon svakih parlamentarnih izbora ponavlja da su spremni podržati samo SDP-ovu Vladu, kakva im je onda uopće pregovaračka pozicija? HDZ im ništa ne nudi jer IDS ne želi s njima, a SDP im ništa ne treba ni nuditi jer ionako mogu samo s njima.  

Uzmimo jedan konkretan primjer. U Istri se već dvije godine govori da mirovine i plaće državnih službenika i namještenika ne bi smjele biti iste u svim dijelovima Hrvatske. S obzirom da je trošak života u Istri puno veći nego, primjerice, u Slavoniji, onda bi mirovine te plaće liječnika, medicinskih sestara, učitelja, policajaca, poreznika i drugih djelatnika u Istri trebale biti veće nego u Slavoniji. Ovu je temu prvi načeo župan Boris Miletić, a IDS-u je to bila jedna od točaka predizbornog programa na parlamentarnim izborima. I to doista stoji, jer medicinska sestra ima istu plaću u Istri i Slavoniji, ali s tom plaćom više si može priuštiti u Slavoniji nego u Istri.

Ali kome IDS može uvjetovati ovaj zahtjev ako u SDP-u znaju da IDS ionako želi samo s njima koalirati, a s HDZ-om, s kojim bi to možda mogli realizirati, ne žele ili se boje ići.

I za kraj najvažnije pitanje: bi li ijedan istarski penzioner, liječnik, medicinska sestra, učiteljica ili policajac zamjerio IDS-u što je išao u koaliciju s HDZ-om ako bi jedan od rezultata dogovora bile veće penzije i plaće u Istri nego u drugim dijelovima Hrvatske?

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa