Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

IDS ima priliku i odgovornost spriječiti dolazak krajnje desnice na vlast

4
IDS ima priliku i odgovornost spriječiti dolazak krajnje desnice na vlast

Iako iz Ureda predsjednika i s Iblerova trga u Zagrebu izlaze razni spinovi o navodnim pregovorima za sastavljanje saborske većine koju bi predvodio SDP, a u kojoj bi premijer bio Zoran Milanović, to je ipak nemoguća misija. Davor Bernardić je prije četiri godine sa svojom Restart koalicijom osvojio 41 mandat i već u izbornoj noći zbog lošeg rezultata najavio ostavku, a Peđa Grbin i Zoran Milanović sa 42 mandata (samo jednim više) maštaju o sastavljanju većine.

Andrej Plenković i HDZ nisu ponovili uspjeh s prošlih izbora, ali i dalje imaju čak 19 mandata više od koalicije Rijeke pravde. Za sastavljanje većine dovoljan im je Domovinski pokret, koji ni u jednom trenutku nije rekao da ne želi s HDZ-om.

 

Naravno, Plenković bi radije izbjegao Domovinski pokret, zbog osobnog animoziteta koji gaji prema njihovom predsjedniku Ivanu Penavi, ali i zbog njihovog izrazito desnog svjetonazora.

Stoga bi Plenkoviću više odgovarao savez s liberalnim strankama, među koje spada i IDS. Ako na svoj 61 mandat dodaju 8 manjinaca, dva mandata koja ima međimurski župan Matija Posavec, jedan mandat Fokusa i dva mandata IDS-a, došli bi do brojke 74 i za većinu bi im trebala samo dva-tri mandata koja bi vjerojatno našli među DP-ovim zastupnicima.

Naravno, IDS, Posavec i Fokus odmah su odbacili bilo kakvu ideju o koaliciji s HDZ-om. To je i očekivano, jer oni smatraju da je njihovo biračko tijelo izrazito antiHDZ-ovsko i vjeruju da bi svaka koalicija s njima mrskim HDZ-om bila bi ravna samoubojstvu pred lokalne izbore koji se održavaju za godinu dana.

Za razliku od SDP-a, čijim čelnicima uopće nije mrska koalicija s Mostom i Domovinskim pokretom, IDS i Možemo su jedini rekli da nikada ne bi podržali Vladu u kojoj bi bile i desne stranke. Uostalom, Milanović je i u kampanji govorio da su im Most i Domovinski pokret prihvatljivi, i biračima SDP-a to uopće nije smetalo. Diljem Istre glasači su zaokruživali listu Rijeke pravde iako su znali da to znači i mogući dolazak na vlast ustašoidnih stranaka.

Za razliku od SDP-a koji ih želi na vlasti, IDS sada ima priliku, ali i odgovornost, spriječiti dolazak krajnje desnice na vlast. Ako bi IDS pristao podržati proeuropsku Vladu Andreja Plenkovića, onda bi to lakše učinile i ostale stranke centra.  

Prošlo je već više od tri desetljeća od poznatog govora Franje Tuđmana u Pazinu, stasale su čitave nove generacije glasača rođene nakon Tuđmanove smrti, a IDS i dalje nastupa s istom mantrom kako nikada ne bi koalirao s HDZ-om. SDP bez problema nudi koaliciju antivakserima, antieuropejcima i ustašofilima, a IDS bježi od HDZ-a, koji pod vodstvom Andreja Plenkovića zagovara sve one europske vrijednosti na kojima je IDS godinama gradio svoj imidž. Za razliku od SDP-a koji je pod ponovnim vodstvom Zorana Milanovića ozbiljno skrenuo udesno.

Što građani Istre imaju od IDS-a koji se u startu svrstava protiv HDZ-a i unaprijed si ograničava manevarski prostor za bilo kakve postizborne pregovore? Zar ne bismo svi imali puno više koristi kada bi se IDS postavio kao centristička stranka koja bi nakon svakih izbora podržala onu opciju koja će više učiniti za Istru?

Najbolji putokaz da se istarski birači mijenjanju su rezultati izbora u Gradu Vodnjanu i najbogatijoj općini Medulin, gdje je lista HDZ-a dobila više glasova od IDS-a. Ljudi se mijenjaju, birači se mijenjaju, a samo je IDS i dalje u devedesetim godinama.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa