Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Tko su najveći izborni dobitnici i gubitnici u Istri

1
Tko su najveći izborni dobitnici i gubitnici u Istri

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić najveći je dobitnik parlamentarnih izbora među svim kandidatima u Istri. Iako četvrti na listi IDS-PGS osvojio je 12,42 posto preferencijalnih glasova i preskočio Valtera Glavičića i Darija Vasilića (PGS) te ušao u Sabor, spasivši usput i obraz svojoj stranci, jer je IDS zahvaljujući njemu ipak osvojio dva saborska mandata što im je i bio cilj. Treći je trebao pripasti PGS-u.

Peršurić se ovim uspjehom pridružio Peđi Grbinu (SDP) i Antonu Klimanu (HDZ) jedinim istarskim političarima koji su u Sabor ulazili 'preskakanjem' liste uz pomoć preferencijalnih glasova.

Budući da je Peršurićev Poreč jedan od samo tri grada u kojima je IDS dobio više glasova od SDP-a, to je ujedno i poruka građana Poreča koga žele za gradonačelnika i iduće četiri godine. S obzrom da je dužnost saborskog zastupnika spojiva s dužnošću gradonačelnika, onda u IDS-u ne trebaju više tražiti Peršurićevog nasljednika u Poreču.

Peršurić je ovim preskakanjem liste vjerojatno spasio i 'glavu' predsjedniku stranke Daliboru Pausu, koji je nepotrebnom i nesmotrenom izjavom uoči izbora da će podnijeti ostavku ako lista IDS-PGS ne osvoji tri mandata samo dodatno zakomplicirao odnose u stranci. Naime, da se nije dogodio 'efekt Milanović' (na koji Paus nije mogao utjecati) zbog kojeg je dio IDS-ovih birača glasao za SDP-ovu listu, IDS bi bez problema bio osvojio i treći mandat. Također, nitko ne zna koliko bi IDS bio osvojio mandata na izborima 2020. godine da se nije sakrio u tadašnju SDP-ovu Restart koaliciju. Možda bi i tada imali samo dva zastupnika da su izašli sa samostalnom listom.

 

Drugi najveći dobitnik na IDS-ovoj listi je bivši saborski zastupnik Emil Daus, koji je, iako šesti na listi, osvojio gotovo 8 posto preferencijalnih glasova. U gradu Pazinu Daus je dobio preko 50 posto preferencijalnih glasova doprinijevši da Pazin, uz Poreč i Novigrad, bude jedan od samo tri grada u kojem je IDS dobio više glasova od SDP-a. Ako tome dodamo da je Pazin grad s jednom od najlošijih IDS-ovih organizacija, a da je lista IDS-a u tom gradu dobila jedan i po puta više glasova od liste Možemo koji je u Pazinu na vlasti, onda ću ponoviti ono što sam na ovom mjestu napisao prije nekoliko tjedana – Emil Daus u ovom je trenutku najbolji IDS-ov kandidat za gradonačelnika Pazina.

Na listi SDP-a najveća dobitnica je dosadašnja i buduća saborska zastupnica Sanja Radolović iz Pule. Ona je osvojila čak 3.250 preferencijalnih glasova, 1.077 više od bivšeg ministra Željka Jovanovića i samo 1.420 manje od primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, koji je već 'sto godina' na vlasti u tradicionalnoj SDP-ovoj županiji. Stoga u SDP-u više ne trebaju razmišljati tko bi im bio najbolji kandidat, odnosno kandidatkinja za istarsku županicu.

Na HDZ-ovoj listi najveća dobitnica također je jedna žena. Dr. Irena Hrstić, kao peta na listi, dobila je samo 49 preferencijalnih glasova manje od četvrtog Tomislava Klarića, koji je ušao u Sabor. Ako HDZ formira buduću vladu i Oleg Butković ponovo bude ministar, ravnateljica pulske bolnice mogla bi, kao iduća na listi, ući u Sabor.

Najveći gubitnik izbora u VIII. izbornoj jedinici je stranka Republika, koja je u kampanju ušla s najviše novaca, a osvojila je samo 1,88 posto glasova. Treći na listi Damir Prhat koji ima ambicije kandidirati se za gradonačelnika Pule, dobio je samo 176 preferencijalnih glasova, a, primjerice, deseti na listi Nenad Šćulac, koji je bio jedini kandidat na svim listama iz Buzeštine samo 55 glasova, od čega 24 u Buzetu i samo četiri u Motovunu gdje radi kao pročelnik u općini.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa