Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

IDS prvi put u povijesti ima samo dva mandata, najveći dobitnik Peršurić

4
IDS prvi put u povijesti ima samo dva mandata, najveći dobitnik Peršurić

Rezultat izbora u VIII. izbornoj jedinici ne razlikuje se puno od rezultata istraživanja u predizbornim anketama. Jedina dilema bila je hoće li IDS osvojiti dva ili tri mandata.

IDS-ova koalicija na kraju je osvojila dva mandata (treba samo vidjeti hoće li drugi pripasti Dariju Vasiliču iz PGS-a ili Lorisu Peršuriću iz IDS-a).

Naime, osim prvog na listi Dalibora Pausa, u Sabor će možda četvrti s liste Loris Peršurić koji je osvojio 12,42 posto preferencijalnih glasova pa je preskočio drugog Vasilića (12,32 posto) i trećeg na listi Valtera Glavičića, koji je osvojio 6,69 posto preferencijalnih glasova. Ako tome dodamo da je IDS jedino u Peršurićevom Poreču dobio znatno više glasova od SDP-a, onda je gradonačelnik Poreča najveći dobitnik ovih izbora.

Blizu ulasku u Sabor bio je i dosadašnji saborski zastupnik IDS-a Emil Daus koji je osvojio nešto manje od 8 posto glasova. Najviše preferencijalnih glasova na listi IDS-PGS osvojio je predsjednik IDS-a i prvi na listi Dalibor Paus (16,32 posto).

Od ostalih kandidata na listi nitko nije dobio značajniji postotak preferencijalnih glasova.

 

Ovakav rezultat IDS-u ipak neće osigurati stabilnost pred nadolazeće lokalne izbore. Prvi cilj, tri mandata nije ostvaren. Ako ništa drugo, izbjegnuta je neugodnost da neki od kandidata dobije više preferencijalnih glasova od predsjednika stranke Pausa. Ono što je dobro za stranku je što su najviše preferencijalnih glasova od aktualnih gradonačelnika osvojili Peršurić i Glavičić, jer su oni stalno figurirali kao IDS-ovi kandidati na idućim izborima za župana.

No, IDS-u se na ovim izborima dogodio Zoran Milanović. Nakon što se predsjednik države uključio u kampanju na stranu SDP-a, mnogi IDS-ovi birači radije su glasali za SDP-ovu listu nego njihovu. To se IDS-u često događalo na parlamentarnim izborima jer dio IDS-ovih birača s lokalnih izbora, a koji ne podnose HDZ, smatra da će HDZ lakše smijeniti ako svoj glas daju nacionalno jačem SDP-u. Uključivanjem Milanovića u kampanju, to je još više došlo do izražaja pa je čak i u Pausovom Barbanu SDP dobio više glasova od IDS-a.

IDS je u svim istarskim gradovima osim Poreča, Pazina i Novigrada dobio manje glasova od SDP-a, u Vodnjanu čak manje i od HDZ-a.

Dio krivice za to snosi i sam IDS koji se nikada nije distancirao od nekih izjava Zorana Milanovića. Ne mogu se IDS-ovi gradonačelnici i načelnici natjecati tko će prvi dobiti Milanovićevo pokroviteljstvo ili dolazak na neki događaj ili manifestaciju, a onda očekivati da njihovi birači tom istom Milanoviću, odnosno njegovoj bivšoj stranci uskrate glas na izborima na kojima je cilj rušenje HDZ-a.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa