Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Nije trebalo ukidati zamjenike načelnika nego smanjiti broj općina

1
Nije trebalo ukidati zamjenike načelnika nego smanjiti broj općina

Vlada RH je 15. travnja imenovala Orjanu Makovac Zubalj povjerenicom Vlade RH za Općinu Raša. Povjerenica će obavljati dužnost načelnika do provedbe prijevremenih izbora za načelnika. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi prijevremeni izbori za općinskog načelnika moraju se održati u roku od 90 dana od dana prestanka mandata općinskog načelnika.

Podsjetimo, Vlada je morala imenovati povjerenika jer je sada već bivša raška načelnica Glorija Paliska zbog odlaska na novo radno mjesto 2. travnja podnijela ostavku.

I sada će se, zbog populističkog zakona donesenog uoči prošlih lokalnih izbora, kada su, radi tobožnjeg smanjenja troškova lokalne samouprave, ukinuti zamjenici općinskih načelnika, niti godinu dana prije redovnih izbora, morati održati prijevremeni izbori za načelnika Općine Raša.

Umjesto da se ide na smanjenje broja općina, zakonodavci su smanjili, odnosno ukinuli zamjenike načelnika. Silne li uštede.

 

Kada sam u svojim komentarima problematizirao preveliki broj općina u Hrvatskoj, često sam kao kriterij za postojanje neke općine predlagao da se za plaće općinskih službenika i namještenika ne ni smjelo izdvajati više od 10 posto ostvarenog proračuna za proteklu godinu. Po tom kriteriju u Istri bi opstala većina općina, ali bi ih se po Dalmaciji i Slavoniji 'ugasilo' na stotine.

Drugi kriterij mogao bi biti broj stanovnika. Recimo, da donja granica za postojanje neke općine bude barem 3.000 stanovnika, a da za zadržavanje statusa grada treba imati minimalno 10 tisuća stanovnika.

U slučaju da za status općine treba imati minimalno 3.000 stanovnika, u Istarskoj županiji sigurne općine bile bi Medulin (7.181 stanovnika), Ližnjan (4.824), Marčana (4.574), Fažana (3.807), Žminj (3.490) i Sv. Nedelja (3.001), te općine koje sada imaju nešto manje od tri tisuće žitelja, ali bi pripajanjem dijelova općina koje ne bi opstale, prešle tu granicu. To su Raša (2.908), Kršan (2.856), Barban (2.517), Tar-Vabriga (2.397), Višnjan (2.279), Svetvinčenat (2.290) i Vrsar (2.153).

Općine Lanišće, Oprtalj, Grožnjan, Cerovlje, Pićan, Gračišće, Sv. Lovreč, Karojba, Brtonigla, Sv. Petar u Šumi, Tinjan, Kaštelir-Labinci, Vižinada, Motovun, Bale, Funtana i Kanfanar morale bi se međusobno spajati i pripajati nekoj od prije navedenih. Među njima, manje od tisuću stanovnika imaju Lanišće (249), Oprtalj (757), a tek nešto više Funtana (1.004), Sv. Lovreč (1.008), Sv. Petar u Šumi (1.065) i Motovun (1.071). 

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa