Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

U osmoj izbornoj jedinici čak pet listi bori se za dva mjesta u Saboru

0
U osmoj izbornoj jedinici čak pet listi bori se za dva mjesta u Saboru

Između 29. ožujka i 3. travnja na uzorku od 600 ispitanika provedeno je posljednje istraživanje raspoloženja birača u VIII. izbornoj jedinici. Budući da najveća pogreška iznosi +/- 3,9%, još je rano za donošenje bilo kakvih zaključaka o broju mandata koje će pojedine liste osvojiti u našoj izbornoj jedinici.

Prema HRejtingu objavljenom na HRT-u najviše glasova u Istri i Rijeci dobiva koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om (30,8 posto), slijedi HDZ s 18,2 posto, a treći je IDS-PGS s 12,1 posto.

Prema toj anketi prag još prelaze Možemo s 5,2% i Most s 5,0%, a vrlo blizu pragu su Radnička fronta (4,1%), savez Umirovljenici zajedno (3,8%) i Domovinski pokret (3,8%). Sve te stranke su u granici statističke pogreške tako da svaka od ovih pet zadnjih listi može osvojiti mandat ili ga izgubiti.

 

Zapravo se obistinilo ono o čemu sam pisao u petak, da Radnička fronta ozbiljno puše za vrat platformi Možemo i Dušica Radojčić više ne može biti tako sigurna da će ući u Sabor kao što je to bila do prije nekoliko dana. Naime, nakon što je predsjednica Radničke fronte Katarina Peović na svoju stranu pridobila pulske aktiviste okupljene oko građanske inicijative Walter, Radnička fronta i Možemo u Puli se bore za potpuno iste birače.

Jedno je sigurno, u VIII. izbornoj jedinici u Sabor ne mogu istovremeno ući i Možemo i Radnička fronta. Ako uđe jedna lista, ona druga neće, a može se dogoditi da zbog međusobnog oduzimanja glasova na kraju i jedni i drugi ostanu ispod praga.

Ako se postoci iz ove ankete preračunaju u mandate, SDP bi dobio šest mandata, HDZ četiri, IDS dva, a za preostala dva mandata bore se Možemo, Radnička fronta, Most, Domovinski pokret i Umirovljenici zajedno.

S obzirom na statističku pogrešku od gotovo četiri posto i još uvijek 13,8 posto neodlučnih, 17. travnja moguća su svakakva iznenađenja, a kako sada stvari stoje jedino SDP-ova, HDZ-ova i IDS-ova lista sigurno prelaze prag i one će među sobom podijeliti 12 mandata, a nepoznanica je samo hoće li to biti u omjeru 6-4-2 ili 5-4-3.

Stoga je u VIII. izbornoj jedinici najzanimljivije hoće li u Sabor ući Dušica Radojčić (Možemo!) ili Katarina Peović (Radnička fronta), jer obje ne mogu, ili hoćemo li i idućem sazivu Sabora ponovo gledati Marina Miletića (Most) ili Ivana Vilibora Sinčića (DP-PiP), a možda čak i Mariju Palaziol iz koalicije umirovljeničkih stranaka.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa