Komentar dana Nenada Čakića Komentar dana Nenada Čakića

Mogu li Peović i Sinčić ugroziti Radojčić i Miletića? 

2
Mogu li Peović i Sinčić ugroziti Radojčić i Miletića? 

U predizbornoj utakmici u VIII. Izbornoj jedinici zanimljiva borba vodit će se na ljevici i desnici. Za glasove krajnje lijevih i lijevih birača nadmeću se Možemo! i Radnička fronta, a na spektru od desnog centra prema krajnjoj desnici za glasače se bore Most i Domovinski pokret.

Prema svim dosadašnjim anketama u VIII. izbornoj jedinici izborni prag prelaze Možemo! i Most, no nakon objave izbornih listi možda dođe do promjena.

 

Kada je o ljevici riječ, valja podsjetiti da su u našoj izbornoj jedinici na prošlim izborima Možemo i Radnička fronta izašli u koaliciji. Lista je osvojila 13.130 (8,49 posto) glasova, a prva na listi Katarina Peović osvojila je čak 43,40 posto preferencijalnih glasova. Peović je postala saborska zastupnica potpuno zasluženo jer je i po sastavu liste to bila uglavnom lista Radničke fronte. Današnji istaknuti Možemovci iz Istre, na čelu s Dušicom Radojčić i Suzanom Jašić u to vrijeme još nisu bili članovi te platforme, pa će biti zanimljivo vidjeti koliko će Katarina Peović 17. travnja uspjeti zadržati svojih tadašnjih glasova. U prilog joj ide to i da je Grupa građana 'Walter' iz Pule, koji su nedavno svojim tijelima 'branili' Valkane, stala uz Radničku frontu, a ne Možemo!, 

U ovom slučaju matematika je jasna – svaki glas više za Radničku frontu je glas manje za Možemo!         

Na desnom spektru Most je 2020. godine osvojio 8.999 glasova (5.82 posto), a prvi na listi Marin Miletić dobio je čak 49,92 posto i ovaj vjeroučitelj iz Rijeke najzaslužniji je što je Most tada dobio više glasova od Domovinskog pokreta (7.244), kojima 4,68 posto glasova nije bilo dovoljno da prva na listi Carla Konta (40.76 posto preferencijalnih glasova) uđe u Sabor.

No, nakon objave listi pred Marinom Miletićem i Mostom sada je novi izazov, jer je Domovinski pokret ušao u savez sa strankom Pravo i Pravda, koju su osnovali Mislav Kolakušić i nekadašnji kandidat za predsjednika države i osnivač Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Siničić je prvi na listi upravo u VIII. izbornoj jedinici pa iako se balon Živog zida odavno ispuhao, Siničić sigurno još uvijek može privući određeni broj glasača.

Autor

Nenad Čakić

Nenad Čakić

nenad@istarski.hr

Istarski Forum

Za komentiranje potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa